Forskarna har använt så kallade superdatorer för att ta fram den matematiska modellen. Foto: Björn Torkelsson

Uppsalaforskare: Svenska strategin har bromsat smittspridningen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges strategi för att minska spridning av coronaviruset, som i stort bygger på rekommendationer och frivillighet, har fungerat. Det visar en studie vid Uppsala universitet, där forskarna med hjälp av datorer byggt en matematisk modell.

– De individuella insatserna har haft en stor effekt och fundamentalt förändrat förloppet för pandemin i Sverige, säger Peter Kasson, universitetslektor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, Uppsala universitet.

Studien publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Clinical Infectious Diseases.

Coronapandemin

Datormodellen som använts tog först hänsyn till varje individ i Sverige för att simulera hur smittan sprids mellan personer beroende på individuella sociala beteenden. Då förutspåddes att restriktionerna från Folkhälsomyndigheten inte skulle få så stor effekt på smittspridningen och att sjukvården skulle bli överbelastad.

”Fungerar nästan lika bra som nedstängning”

När modellen sedan justerades, och tog hänsyn till frivilliga åtgärder, såg forskarna att modellen stämde bättre överens med verkligheten.

– Kraftfulla individuella åtgärder kan fungera nästan lika bra som en omfattande nedstängning – om en stor del av befolkningen anammar åtgärderna, säger Lynn Kamerlin, professor vid institutionen för kemi, BMC, Uppsala universitet.

Peter Karsson framhåller slutsaten att alla svenskar som stannat hemma har motverkat smittspridningen.

– Människor har till och med varit ännu striktare i sitt beteende än vad myndigheterna rekommenderat. Sverige är den ideala platsen för den här strategin – människor vill ta ansvar, säger han.

Äldre hårt drabbade

Studien visar att den svenska strategin bidrog till att färre personer dog till följd av covid-19 än vad forskarna till en början hade räknat med. Däremot är det personer över 80 år som drabbats hårdast av den svenska strategin, visar studien.

– Våra data tyder på att många 80+ blivit bortgallrade trots att deras liv kunnat räddas om de fått tillgång till IVA, säger Peter Kasson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet