Allt fler barn går i förskola, i dag går 83 procent av alla mellan ett och fem år där, mot lite mer än hälften för 15 år sedan.
Samtidigt måste kommunerna erbjuda en förskoleplats inom fyra månader. Det ställer höga krav på stadsplaneringen och barnomsorgen i de områden där antalet barn ökar kraftigt.
En ”quick fix” som kommunerna har börjat ta till är att i stället för att bygga förskolor hyra baracker och ställa upp dem i parker eller på skolgårdar. Det går fortare att få det tillfälliga bygglov man behöver för att få ställa upp en barack.
Trånga, kalla, bullriga
Under SVT:s förskolegranskning det senaste halvåret har vi fått vittnesmål om baracker som är trånga, kalla och dåligt isolerade, har undermålig ventilation och att gårdarna på vintern är mörka och isiga och inte får nåt underhåll – eftersom de är tillfälliga.
”Även Arbetsmiljöverket har tidigare gått ut i media och kritiserat höga bullernivåer i tillfälliga baracker för förskolan.
SVT har granskat de femton största kommunerna och i tio av dem är en tredjedel av de förskolor som tillkommit under 2000-talet baracker. I fem av de femton kommunerna har man satt upp fler baracker än vad man byggt fasta förskolor.
Uppsala värst
I Uppsala har de byggt flest barackförskolor – hela 74 procent. Där har man bara byggt nio fasta förskolor sedan år 2000. Man har däremot placerat ut 26 baracker, eller moduler som kommunen kallar det.
Norrköping har startat 33 nya förskolor sedan millenieskiftet, 12 fasta byggnader, och 21 baracker.
Även i Eskilstuna, Borås, Huddinge, Jönköping. Lund, Malmö, Stockholm och Örebro är mer än var tredje ny förskola en barack.
Rättelse
2013-06-13
I originaltexten påstod att Arbetsmiljöverket framfört kritik i en rapport.
I själva verket hade de framfört kritik i media.
Tipsa oss!
Har du dina barn i barackförskola eller jobbar du i en? Mejla dina egna bilder till oss på SVT!