Förskolebarn trängs i baracker

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av Sveriges storstäder satsar på tillfälliga baracker i stället för att bygga nya förskolor, trots allt större barngrupper, visar SVT:s kartläggning.

Allt fler barn går i förskola, i dag går 83 procent av alla mellan ett och fem år där, mot lite mer än hälften för 15 år sedan.

Samtidigt måste kommunerna erbjuda en förskoleplats inom fyra månader. Det ställer höga krav på stadsplaneringen och barnomsorgen i de områden där antalet barn ökar kraftigt.

En ”quick fix” som kommunerna har börjat ta till är att i stället för att bygga förskolor hyra baracker och ställa upp dem i parker eller på skolgårdar. Det går fortare att få det tillfälliga bygglov man behöver för att få ställa upp en barack.

Trånga, kalla, bullriga

Under SVT:s förskolegranskning det senaste halvåret har vi fått vittnesmål om baracker som är trånga, kalla och dåligt isolerade, har undermålig ventilation och att gårdarna på vintern är mörka och isiga och inte får nåt underhåll – eftersom de är tillfälliga. 

”Även Arbetsmiljöverket har tidigare gått ut i media och kritiserat höga bullernivåer i tillfälliga baracker för förskolan.

SVT har granskat de femton största kommunerna och i tio av dem är en tredjedel av de förskolor som tillkommit under 2000-talet baracker. I fem av de femton kommunerna har man satt upp fler baracker än vad man byggt fasta förskolor.

Uppsala värst

I Uppsala har de byggt flest barackförskolor – hela 74 procent. Där har man bara byggt nio fasta förskolor sedan år 2000. Man har däremot placerat ut 26 baracker, eller moduler som kommunen kallar det.

Norrköping har startat 33 nya förskolor sedan millenieskiftet, 12 fasta byggnader, och 21 baracker.

Även i Eskilstuna, Borås, Huddinge, Jönköping. Lund, Malmö, Stockholm och Örebro är mer än var tredje ny förskola en barack.

2013-06-13


I originaltexten påstod att Arbetsmiljöverket framfört kritik i en rapport.

I själva verket hade de framfört kritik i media.

Har du dina barn i barackförskola eller jobbar du i en? Mejla dina egna bilder till oss på SVT!

Tipsa marja.grill@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet