Så gjorde vi barackgranskningen

Uppdaterad
Publicerad

Så utfördes kartläggningen av förskolebarackerna.

Vi tog kontakt med den förvaltning som ansvarar för förskolebyggnaderna i de 15 största kommunerna och bad att få ut: en förteckning över alla förskolor i kommunen, svar på vilka av dessa förskolor som är baracker. Ibland kallas de också för paviljonger eller moduler. Dessutom efterfrågade vi svar på när respektive förskola byggdes eller ställdes upp.

Rätt snabbt insåg vi att detta var uppgifter som kommunerna hade svårt att få fram.

Därför är inte kommunernas siffror inte helt jämförbara, till exempel när det gäller hur många förskolor man har.

Nöjer oss med 2000 och framåt

Svårast har det varit att få uppgifter om byggnadsår eller uppställningsår. Där har vi sagt att vi nöjer oss med att veta vilka fastigheter som är byggda år 2000 eller senare.

I de fall vi inte har något uppställningsår för en barack så har vi antagit att den är uppställd efter 1999. Många baracker har nämligen bara tillfälligt bygglov, och enligt lag ska en sådan byggnad endast stå i tio år.

Informationen skiljer sig åt

Varifrån informationen kommer skiljer sig kraftigt åt mellan kommunerna, vilket också kan förklara en del av skillnaderna i antalet förskolor, trots lika stora kommuner. En del har helt enkelt utgått från de faktiska förskolor som finns i kommunen, medan andra har utgått från vilka byggnader som är klassade som förskolor i deras fastighetsregister.

Andra skillnader i kommunernas sätt att redovisa sina svar handlar om vem som äger lokalerna. En del kommuner har endast kunna ge oss uppgifter i de fall det rör sig om en kommunal förskola i en kommunägd lokal. En del har kunnat ge oss information om alla kommunala förskolor oavsett vem som äger lokalen. Och en del har även gett oss information om enskilda förskolor i de fall de hyr lokalen av kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet