Vill få praktiken flyttad. Josefine Puska Wallström och Frida Hörnsten hade gärna sett att praktiken för studenterna som pluggar till förskollärare hade flyttats. Foto: SVT

Förskollärarstudenter besvikna på universitetet: ”Kastar oss under bussen”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan går ett sextiotal studenter som pluggar till förskollärare ut på praktik, men lusten att komma ut praktisera grusas av det allmänna coronaläget och att det blir svårt att efterfölja Folkhälsomyndighetens allmänna råd för Uppsala.

Undvik fysisk kontakt med andra personer än dem man bor med och undvik att åka kollektivtrafik eller allmänna färdmedel.

Så lyder två av Folkhälsomyndighetens allmänna råd för Uppsala län, som var först ut med att få instruktionerna efter att smittspridningen tagit fart i länet.

Coronaviruset i Uppsala

För studenter på förskollärarprogrammet som bor i Uppsala, men har praktikplats i Sigtuna, Enköping, Järlåsa, Storvreta, Knutby och på andra håll blir det mycket svårt att följa råden och samtidigt fullfölja utbildningen.

– Det känns inte bra att universitet gör så här mot oss och inte bättre efterlever Folkhälsomyndighetens skapare råd, säger Josefine Puska Wallström som pluggar till förskollärare.

Många oroliga

Hon och många andra på utbildningen är oroliga för transporter och att det blir en konflikt mellan roll och restriktioner ute på förskolorna.

– Många måste åka kollektivt, och vi ska vara en trygg punkt för barnen. Behöver någon en kram kan vi inte knuffa bort – det är inte etiskt korrekt.

Trots flera försök att få ledningen att skjuta på praktik, byta till praktikplatser närmare hemmet, har gehöret varit svalt.

– Vi tycker att universitetet kastar oss under bussen. Våra lärare kommer inte ut till förskolorna, men vi studenter ska riskera att smitta och smittas, säger Frida Hörnsten.

Här är resan hon inte vill göra:

Tror inte studenterna förstår

Jörgen Mattlar är studierektor Institutionen för pedagogik och didaktik:

– Jag tror inte att studenterna förstår vilket arbete det skulle krävas för att lägga om kurser. Att lärare inte åker ut har att göra med att de riskerna att hamna i många olika miljöer och det vore olyckligt. Sen är det så att kollektivtrafiken finns för dem som verkligen behöver åka.

– Jag har inte heller fått uppgift att någon har blivit smittad under sin praktik i våras.

Men det lugnar inte studenterna:

– Universitetet har knappt lyssnat på vad vi sagt och inte tagit vår oro på allvar – det känns skit, säger Josefine Puska Wallström.

Klippet: Därför är studenterna missnöjda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet