Förslaget: Bygg nytt jättebad i Gränby

Uppdaterad
Publicerad

Börja bygga ett nytt bad på Gränby sportfält med flera pooler – så snart som möjligt. Det är en tydlig rekommendation till politikerna i kommunens utredning av framtidens bassängbehov i Uppsala.

När bygget av ett nytt bad vid Fyrishov blev mer än dubbelt så dyrt som beräknat och det saknades över en halv miljard kronor för att realisera projektet, drog kommunen i handbromsen. Det här var SVT Nyheter Uppsala först med att rapportera om i höstas. Kommunen slog in på en ny väg och startade en snabbutredning för att få till plan för framtidens bad-Uppsala.

Rapporten har precis landat på politikernas bord, och utredarnas tips till beslutsfattarna är: Skrota Fyrishov och bygg ett nytt storbad i Gränby. Ett tungt argument är att det skulle bli dyrare att renovera och  bygga ut det befintliga badet vid Fyrisån, jämfört med att bygga nytt.

– Vi tänker att det här blir en bra plats. Markförhållandena är utmärkta och det finns redan en detaljplan klar. Kommer ett beslut så kan vi agera snabbt, säger Thomas Perslund, vd för Uppsala Arenor och Fastigeheter AB.

Ännu en anläggning på Gränbyfältet

I närheten av UTK-hallen finns nu planer på att bygga en ny 50-metersbassäng, två 25-meterspooler och en specialutformad vattenyta med tillhörande hopptorn.

Om bygget blir verklighet återstår att se. Först måste förslaget förankras och 400-miljonersprojektet ska handlas upp. Men eftersom området redan är detaljplanelagt är förhoppningen att ett bad kan stå klart 2024-2025, för klockan tickar. Fyrishov väntas ha en livslängd på tre år, kanske fem år, sen måste Uppsala ha en ny anläggning på plats.

– Tanken är att kommunstyrelsen ska ta upp det här i början av februari och jag hoppas att det finns en bred förankring kring det här, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Fler bad på gång

I utredningen finns även fler planer. Samtidigt som badet i Gränby vill utredarna att ett familjebad för mellan 400 och 500 miljoner börjar byggas. Och på sikt finns tankar på ytterligare två bad, varav ett ska ersätta Gottsundabadet.

Klippet: Erik Pelling om badsatsningen i Uppsala.

Fyra bad för 1,4 miljarder kronor

I förslaget som tar sikte på att täcka framtidens badbehov i Uppsala ingår fyra bad

Simidrottsanläggning i Gränby

Enligt planen ska anläggningen rymma fyra bassänger, varav en 50-metersbassäng. Läktarkapaciteteten ligger i grundförslaget på cirka 300 åskådare, men har finns tankar på att kunna bygga ut till upp emot 1 000 platser. Beslut om utökad kapacitet, som kostar 30 miljoner kronor extra, måste tas innan bygget drar i gång. I förslaget ingår även att öronmärka mark för en utomhusbassäng. Ett bygge av den finns inte i nuvarande budget. Byggkostnaden beräknas till cirka 345 miljoner kronor och kapaciteten ligger på 300 000 besökare per år. Ska börja byggas så snart som möjligt.

Regionalt familjebad

Ett par bassänger, ett barnpoolområde på mellan 2 500-3 000 kvadratmeter, vågbassäng och vattenrutschbanor. Anläggningen, som inte har en plats än, beräknas kosta drygt 500 miljoner kronor och ska kunna ta emot upp emot 500 000 besökare per år. Arbetsgruppens förslag är att bygget kommer igång omgående.

Två mindre anläggningar

Kommunen planerar ytterligare två mindre anläggningar de närmaste 20 åren. Det handlar om ett antal pooler och barnpoolområde på vardera ställe. Kapaciteten ligger på 200 000 besökare per år och anläggning. Totalkostnaden beräknas till 540 miljoner. Baden ska stå klara 2030 och 2040. Platser är inte bestämda.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.