Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Lasse Modin/SKB

Forsmarks kärnkraftverk kan leverera mer el – redan i höst

Uppdaterad
Publicerad

Forsmarks kraftgrupp vill höja effekten på Forsmark 1. Det motsvarar den årliga elförbrukningen för 50 000 villor. Huruvida effekthöjningen kommer att påverka elpriserna framöver vill Vattenfall däremot inte spekulera i.

Till hösten hoppas Forsmarks kraftgrupp att alla tillstånd och förhandlingar med Svenska Kraftnät är avklarade så att man då kan öka effektuttaget från Forsmark 1 med 100 megawatt under 2022 och 2023, med start till hösten.

– De senaste tio åren har vi moderniserat anläggningen för att den ska hålla fram till det planerade produktionsstoppet 2041. I samband med det har vi även planerat för att höja effektuttaget, säger Johan Börjesson, vice vd på Forsmarks kraftgrupp.

Hoppas på grönt ljus

Nu väntar en tillståndsprocess med Strålsäkerhetsmyndigheten och Svenska kraftnät. Den 8 oktober hoppas man att allt ska vara klart för en effektökning. Huruvida det kommer att påverka elpriserna vill inte Johan Börjesson sia om.

– Det är en väldigt svår omvärldssituation just nu så jag vill inte ens spekulera i om effekthöjningen kan komma att påverka elpriset, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.