Forsmarks skola lägger ner. Foto: TT

Forsmarks skola lägger ned

Uppdaterad
Publicerad

Forsmark Kraftgrupp gick under måndagen ut med beskedet om att gymnasieskolan Forsmarks skola i Östhammars kommun lägger ned.

Sammanlagt rör det sig om ett 80-tal drabbade elever och ett 10-tal lärare. Samtliga elever blev under måndagen informerade om beslutet på ett möte på skolan.

Berit Andersson, Chef för Personal och verksamhetsutveckling i Forsmark och ansvarig i företagsledningen för Forsmarks skola beskriver stämningen som upprörd.

– Jag är på plats på skolan nu och var en av dem som gav dem besked. Det är så klart upprört vilket är helt förståeligt, säger hon.

Intern utredning

I våras startades en intern utredning av Forsmark Kraftgrupp av skolans framtida utveckling. Kraftgruppen kom fram till att skolan inte är ekonomiskt hållbar för företagsgruppen.

– Det handlar om miljoner som vi tillför till verksamheten årligen. I det stora hela kanske det ses om en liten summa, men beslutet är också tagit i linje med inriktningsbeslutet om att kraftgruppen nu ska fokusera på dess kärnverksamhet: kärnkraft, säger Berit Andersson.

Startade 1987

Forsmarks skola startade 1987 med fokus på teknisk/naturvetenskaplig utbildning och var då den första gymnasieskolan i Östhammars kommun. Under de snart 30 år som skolan funnits har den varit en enhet inom Forsmarks Kraftgrupp men har hela tiden haft Östhammars kommun som huvudman.

– Enkelt förklarat kan man väl säga att vi kommit fram till att skolverksamhet inte är en del av vår kärnverksamhet – att producera el.

Planen är nu att Forsmarks skola ska integreras i Bruksgymnasiet i Gimo.

– Vi har sedan en tid tillbaka haft en dialog med kommunen, och vår och deras ambition är att utbildningarna ska fortsätta – men på Bruksgymnasiet.

Ambition om nära kontakt

Berit Andersson försäkrar att kraftgruppen fortsatt kommer ha en nära kontakt med skolverksamheten, även om de nu lämnar själva driften.

– Det kan handla om föreläsare och liknande, säger hon.

Enligt Berit Andersson har tiderna förändrats. Vilket visat sig tydligt på senare tid.

– Det är klart att vi fortfarande kan plocka vissa elever direkt därifrån, men vi har sett ett tydligt mönster av att eleverna ändå måste gå vidare med högre utbildning – alltså civilingenjörer och liknande. Däremot vill jag understryka att vårt intresse i utbildningar som dessa fortfarande kvarstår. Det kommer alltid krävas en grund att stå på. Där kommer Forsmarks skolas utbildningar in och är viktiga, säger hon.

Fortsatt verksamhet på Bruksgymnasiet

Det pågår en dialog mellan Forsmarks Kraftgrupp och Östhammars kommun kring hur de exakta formerna för en integrering ska se ut. Östhammars kommuns Barn- och utbildningsnämnd kommer också att fatta beslut i frågan. MBL-processen med de fackliga organisationerna har också inletts.

Forsmarks Kraftgrupp kommer under en övergångsperiod att ta ett fortsatt ansvar för de elever som för tillfället går vid Forsmarks skola.

– Att de som bor på Campus i Gimo erbjuds att fortsätta med det tills deras gymnasieutbildning är klar.

Från höstterminen 2017 kommer ingen skolverksamhet längre ges på Forsmarks skola.

Ett offentligt informationsmöte är också inplanerat, där både kraftgruppen och kommunen kommer informera berörda om beslutet. Datumet för mötet är ännu inte satt.

Läs mer: Föräldern: Jättejättetråkigt besked

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.