Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Hör åklagare Lina Elfwing om hovrättens dom. Foto: Christoffer Urborn / SVT

Åklagaren om den friande domen för tonåringarna efter ”taximordet” i Hjälstaviken

Uppdaterad
Publicerad

Fem tonåringar dömdes i höstas för inblandning i det som kom att kallas för ”Taximordet” i Hjälstaviken utanför Enköping.

Nu frikänner hovrätten samtliga för mord och medhjälp till det, men dömer dem för andra brott.

Mannen i 25-årsåldern hade varit försvunnen i en vecka när han i april förra året hittades hängd i ett träd i naturreservatet Hjälstaviken.

Kort senare greps flera tonåringar och fallet – som kom att kallas ”Taximordet” – fick stor uppmärksamhet då fyra av tonåringarna är bröder och att motivet, som SVT Nyheter Uppsala kunde avslöja, ansågs vara hämnd för en påstådd våldtäkt gentemot flickan.

Mordet i Hjälstaviken

Äldsta dömdes till livstid

I november dömdes tonåringarna av tingsrätten; de tre äldre för mord och de två yngre för medhjälp till mord. Samtliga mot sitt nekande.

Domen överklagades – och utredningen öppnades på nytt efter att den livstidsdömde hade begärt nya förhör med honom.

Nekar till mord

Under hovrättsförhandlingen har han berättat att den yngsta av bröderna en vecka före brottstillfället ska ha sagt att hans flickvän – den då 15-årige flickan – ska ha blivit ”antastad” av en man i 25-årsåldern.

Flickan ska ha lockat ut mannen till Hjälstaviken där bröderna skulle konfrontera och råna honom – men att det ska ha uppstått tumult och mannen dog.

Därefter hängdes mannen i ett träd för att det skulle se ut som ett självmord, enligt den äldsta brodern.

Hovrätten ändrar domen

Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom och dömer de tre äldre bröderna – som tidigare dömts för mord – för människorov, rån, grovt gravfridsbrott och grovt skyddande av brottsling. Den yngsta brodern och flickan, som dömdes för medhjälp till mord, döms för människorov och rån.

”Enligt hovrätten går det inte att avgöra hur mannen dog, bland annat då den rättsmedicinska utredningen inte ger tydliga svar” skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

– När det är klart att ansvaret för vad som hänt finns hos en liten grupp personer måste hovrätten för att kunna döma någon vara övertygad om vem eller vilka som är skyldiga till mannens död och det har vi inte kunnat fastställa, säger hovrättsrådet Kerstin Elserth.

Den äldste brodern döms till sju års fängelse, övriga döms till sluten ungdomsvård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i 25-årsåldern hittas död, hängd i ett träd Hjälstaviken. Men hur ska det ha gått till – och varför? Foto: Pontus Stark/SVT

Här är de inblandade tonåringarna

19-årig man. Den äldsta av bröderna som var den ende som hade fyllt 18 år vid brottstillfället. Var på fri fot under inledningen av utredningen men greps när han landande på Arlanda.

Dömdes av tingsrätten till livstids fängelse för mord, men frias nu av hovrätten – som istället dömer honom till sju års fängelse för människorov, rån, grovt gravfridsbrott och grovt skyddande av brottsling.

18-årig man. Dömdes av tingsrätten till fyra års sluten ungdomsvård för mord, men frias nu av hovrätten som istället dömer honom till ett år och två månaders sluten ungdomsvård för människorov, rån, grovt gravfridsbrott och grovt skyddande av brottsling.

17-årig pojke. Dömdes av tingsrätten till fyra års sluten ungdomsvård för mord, men frias nu av hovrätten som istället dömer honom till ett år och två månaders sluten ungdomsvård för människorov, rån, grovt gravfridsbrott och grovt skyddande av brottsling.

16-årig flicka. Var 15 år vid brottstillfället och anmälde mordoffret för våldtäkt en månad innan mannen hittades död. Ska ha haft ett förhållande med den nu 16-årige pojken.

Dömdes av tingsrätten till 3,5 års sluten ungdomsvård för medhjälp till mord, men frias nu av hovrätten som istället dömer henne till nio månaders sluten ungdomsvård för människorov och rån.

16-årig pojke. Ska ha haft ett förhållande med den nu 16-årige flickan.

Dömdes av tingsrätten till 3,5 års sluten ungdomsvård för medhjälp till mord, men frias nu av hovrätten som istället dömer honom till nio månaders sluten ungdomsvård för människorov och rån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Hjälstaviken

Mer i ämnet