Åklagare Moa Blomqvist överklagar tingsrättens dom. Hon vill att fler ska dömas för taximordet i Hjälstaviken. Foto: TT/SVT

Vill att fler inblandade döms för Hjälstamordet – domen överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Fem tonåringar dömdes i tingsrätten för inblandning i mordet på en 26-årig man som i våras hittades hängd i ett träd i en skogsdunge i naturreservatet Hjälstaviken utanför Enköping. Två av dem dömdes för medhjälp, vilket nu överklagas av åklagarsidan som vill se även dem dömda för mord.

– Vi har en annan bedömning än tingsrätten om hur inblandade de är, men sedan vill vi också ha prövat var gränsen går för gärningsmannaskapet, säger åklagare Moa Blomqvist.

Av de fem som dömdes är fyra bröder. Den femte personen är den yngste broderns jämnåriga flickvän, båda 15 år vid mordet.

Mordet i Hjälstaviken

”Fullbördiga gärningsmän”

De två ansågs i tingsrätten ha gjort sig skyldiga till medhjälp till mord, bland annat genom att ha deltagit i planeringen och genom att vara på plats då offret övermannades. Däremot var de inte med när han senare mördades.

– Hur mycket måste man delta för att dömas för mord, om man inte deltar i själva dödandet? Här tycker vi att man är så pass delaktig i allt förutom själva dödandet att de ska dömas som fullbördiga gärningsmän, säger Moa Blomqvist.

Samtliga tilltalade förnekar mordet.

Motivet är enligt åklagare och tingsrätt hämnd för en påstådd våldtäkt som offret enligt flickan utsatt henne för.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Christoffer Urborn har fått exklusiv insyn i mordutredningen – i klippet ovan går han igenom fallet. Foto: Pontus Stark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Hjälstaviken

Mer i ämnet