Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem ungdomar döms mot sitt nekande för inblandning mordet i Hjälstaviken utanför Enköping – hör hur rätten resonerat. Foto: SVT

Fem unga döms för inblandning i mordet i Hjälstaviken

Uppdaterad
Publicerad

Fem tonåringar döms för inblandning i det som kallats ”taximordet” i Hjälstaviken utanför Enköping. En man i 25-årsåldern miste livet och hittades hängd i ett naturreservat. En av de åtalade döms till livstids fängelse, övriga till sluten ungdomsvård.

Uppsala tingsrätt går på åklagarnas linje och de fem tonåringarna döms mot sitt nekande för mord samt medhjälp till mord på en man i Hjälstaviken.

Tre av bröderna döms för mord. Påföljden blir livstids fängelse för den 19-åriga brodern medan de två andra bröderna döms till fyra års sluten ungdomsvård.

Den fjärde brodern samt flickan döms till sluten ungdomsvård i tre år och sex månader för medhjälp till mord.

Som tänkbart motiv har åklagarna fört fram att mordet var en hämnd för ett påstått övergrepp. SVT Uppsala kunde tidigare under hösten avslöja att den mordåtalade flickan anmälde offret för våldtäkt en månad innan han hittades hängd i en skogsdunge.

Lockades till platsen

Uppsala tingsrätt skriver i domen att offret lockats till en plats i tron om att han skulle få sexuella tjänster.

Enligt domen har mannen där övermannats av bröderna, förts in i skogen och hängts upp i ett rep som några av bröderna köpt dagen innan mordet.

Offret avled genom strypning eller hängning och lämnades kvar i trädet.

– Det finns inte någon direkt bevisning i form av erkännanden eller vittnen till själva mordet, men däremot ett stort antal indicier som med varierande styrka talar för samtliga tilltalades skuld, säger Lars Holmgård, ordförande i målet i ett pressmeddelande.

”DNA på repet i trädet”

Tingsrätten uppger att den samlade bevisningen har gjort att det är ställt utom rimligt tvivel att samtliga åtalade var skyldiga.

– Bevisningen består av flera olika delar bland annat i utredning om köpet av rep, om hur mannen lockats till platsen, om DNA på repet i trädet och andra repdelar, chatkonversationer före och efter händelsen, avlyssnade samtal efter händelsen samt vittnesuppgifter om vad de inblandade sagt före och efter händelsen, säger Lars Holmgård.

Fyra av tonåringarna är skrivna i Uppsala län medan en av bröderna, som är under 18 år, är hemmahörande i Södermanlands län. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den stora frågan är om det är ett mord överhuvudtaget”, säger Stefan Wallin, försvarsadvokat till en av de morddömda bröderna. Foto: Oscar Söderman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.