Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I början av oktober tog tingsrätten med sig de mordmisstänkta tonåringarna ut till brottsplatsen utanför Enköping. Foto: Christoffer Urborn / SVT

Åklagare yrkar på livstids fängelse för mordet i Hjälstaviken

Uppdaterad
Publicerad

Livstids fängelse för 19-åringen och fyra års sluten ungdomsvård för de andra tre misstänkta bröderna – och den misstänkta flickan. Det yrkar åklagarna på som straff för mordet i Hjälstaviken i mars.

Rättegången gällande det uppmärksammade mordet i Hjälstaviken, där en man i 25-årsåldern i mars hittades hängd i naturreservatet, börjar gå mot sitt slut.

På torsdagen yrkade åklagarna att samtliga fem misstänkta ska dömas för mord, och att straffet ska bli livstids fängelse för den misstänkte 19-åringen.

Mordet i Hjälstaviken

Ungdomsvård för fyra

Åklagarna tycker att de andra fyra tilltalade – tre pojkar som är bröder med 19-åringen, och en flicka som hade en relation med en av de yngre bröderna – ska dömas till fyra års sluten ungdomsvård.

– Om alla hade varit över 18 år hade vi yrkat på livstid för samtliga, men nu är de under 18 år och då gäller ungdomspåföljder, säger åklagare Moa Blomqvist.

Hur motiverar ni livstidsyrkandet?

– Det har varit flera gärningsmän, att man har planerat gärningen och att det har inneburit särskild dödsångest för målsäganden.

Under rättegången, som skett bakom stängda dörrar, ska flera av de misstänkta lämnat nya redogörelser, enligt Moa Blomqvist, men samtliga nekar fortsatt till brott.

Under nästa vecka är det försvarsadvokaternas tur att plädera.

SVT söker 19-åringens advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Hjälstaviken

Mer i ämnet