Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De misstänkta är väldigt unga, men det är inte så ovanligt som man kan tro. Forskaren Michael Tärnfalk berättar om unga förövare i videon. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Misstänkt 19-åring bytte försvarare – dagen innan domen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen faller tingsrättsdomen mot de fem ungdomar som misstänks ha mördat en man i naturreservatet Hjälstaviken i Enköpings kommun tidigare i år.

Ungdomarna misstänks ha hängt en man i 25-årsåldern och motivet ska enligt åklagarna i målet ha varit hämnd för ett påstått övergrepp.

Åklagarna har tidigare meddelat att de yrkar på livstids fängelse för den äldsta av de misstänkta, 19-åringen. Resterande fyra misstänkta, som alla är under 18 år, bör dömas till sluten ungdomsvård, menar åklagaren Moa Blomqvist.

Hon har tidigare motiverat sina yrkanden så här:

– Det har varit flera gärningsmän, man har planerat gärningen och det har inneburit särskild dödsångest för målsäganden.

Under tisdagsförmiddagen meddelade den äldste broderns försvarare Olle Hancock att han och klienten har avslutat samarbetet på grund av missnöje från klientens sida.

I ett mejl till SVT skriver den nya försvararen Ola Tingvall:

”Jag kan bekräfta att jag precis blivit förordnad som (ny) försvarare för [den äldre brodern]. Försvaret kommer i nuläget varken att kommentera och/eller bemöta några frågor och inte heller delta i intervju [...]”

Inte ovanligt

Michael Tärnfalk, som forskar om unga brottslingar vid Uppsala universitet, säger så här om unga förövare, generellt sett:

– Det är inte helt ovanligt med så här unga förövare, de tänker en sak i stunden och sedan har de ingen koll på vart det hela ska ta vägen.

De fem unga som misstänks för Hjälstamordet nekar till brott.

Domen avkunnas klockan 10 vid Uppsala tingsrätt och SVT Uppsala finns på plats för att bevaka det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.