Den unga mannen hade tillverkat ett stickvapen av bland annat en glasögonbåge. Foto: Polisen

Rispade personal med hemgjort vapen vid rymningsförsök

Publicerad

En ung man försökte rymma från ett ungdomshem i Uppsala län en dag i april förra året. I samband med flyktförsöket ska han ha rispat en i personalen på bröstet med ett hemgjort vapen och smällt en dörr i ansiktet på honom. Nu åtalas mannen för grovt våld mot tjänsteman.

Med tofflorna lindade med snören för att kunna springa snabbare drog mannen iväg från ungdomshemmet. ”Man vill inte vara inlåst” har han berättat i polisförhör.

Personal sprang efter och då ska han ha drämt en ytterdörr i ansiktet på en av dem.

Tonåringen ska även ha tagit fram ett knivliknande egentillverkat tillhygge när personalen kom ikapp, och rispat samma person på bröstkorgen.

Lindad glasögonbåge

Han har berättat att han tillverkade vapnet med en glasögonbåge som han lindade med tidningspapper och tejp från en snusdosa. Men han nekar i förhör till att han ska ha rispat med den. Sedan fortsatte flykten och tonåringen sprang ned i ett vattendrag där han sedan kunde fångas upp av personal.

Personalen fick uppsöka sjukhuset för att sy i ansiktet och vård av ett långt sår på bröstkorgen.

Mannen åtalas för grovt våld mot tjänsteman. Av handlingar som SVT Uppsala tagit del av framgår att mannen försökte rymma även vid andra tillfällen.

Till rättegången kallas en annan person ur personalen på ungdomshemmet att vittna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.