Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Ahnesjö och vännen Carl-Johan Hansson ville paddla kanot men fick nöja sig med att åka gummibåt nerför Fyrisån på valborg 1975. Det var startskottet för den återkommande forsränningen. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Forsränningens urfader om traditionen på valborg i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

1975 går den allra första forsränningen av stapeln – två studenter sätter sig i en gummibåt och far ner längs Fyrisån. 49 år senare är forsränningen fortfarande en central del i Uppsalas folkfest.

– Det känns kul att ha bidragit, säger Anders Ahnesjö, en av de två studenterna.

Tillsammans med vännen Carl-Johan Hansson ville Anders Ahnesjö, då civilingenjörsstudent, göra något roligt på sista april efter att de skrivit en tenta 1975. Förslaget landade i att paddla kanot nerför Fyrisån.

– Vi fick dock inte tag i en kanot, men Carl-Johans flickvän hade en gummibåt. Så det fick bli det, säger Anders Ahnesjö.

Valborg i Uppsala 2024

Återkommande arrangemang på valborg

Ett år senare bestämde sig vännerna för att göra forsränningen till ett återkommande arrangemang på valborg, i syfte att locka fler studenter till Uppsala – istället för Kungliga tekniska högskolan i Stockholm eller Chalmers i Göteborg.

– Vi hade ett mindervärdeskomplex, så det var en PR-grej helt enkelt, säger Anders Ahnesjö.

Forsränningen firar 50 nästa år

Nästa år har det gått 50 år sedan Anders Ahnesjö och Carl-Johan Hansson för första gången satte sig i den där gummibåten. Själv har han bara åkt forsränningen några enstaka gånger sedan dess.

– Men det är kul att ha bidragit. Ån är ju en central del i staden så då ska väl ett liv i ån vara en central del i valborgsfirandet, säger han.

I klippet: Hör mer om Christer Fuglesangs ”roliga farkost”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valborg i Uppsala 2024

Mer i ämnet