Foto: TT

Försvaret efter domen: Straffet är strängt

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom domen i målet om den nedkylda flickan. Mannen dömdes till fängelse i ett och ett halvt år och utvisning för grov fridskränkning. En för hård dom anser försvaret.

Mannen ska enligt tingsrätten vid upprepade gånger slagit flickan med ett bälte. Han ska också ha duschat henne i kallt vatten som en form av bestraffning. Detta uppdagades efter att flickan i december behövde föras livlös och nedkyld till sjukhus.

Straffet blev fängelse i ett år och sex månader, samt utvisning. En dom som mannens försvarare Anders Wallin anser är för högt.

– Jag tycker att tingsrätten har kommit för högt i straffvärde när det kommer till vad min klient är dömd för, säger han.

Frikänns

Tingsrätten gick alltså inte på åklagarens linje när det gäller nedkylningen av flickan. Både mannen och kvinnan frikänns från synnerligen grov misshandel som åklagaren menade att paret skulle begått genom att kyla ner flickan under decemberkvällen.

– Tingsrätten har inte delat min bedömning, vi har haft olika uppfattning om hur den medicinska bevisningen bör värderas, säger åklagare Karin Korci.

Försvaret anser dock att tingsrättens bedömning av nedkylningen är korrekt, och i linje med vad försvaret lagt fram under förhandlingarna.

– De temperaturangivelser som finns från sjukhuset var svajiga, de varierar med tio tolv grader hit och dit, så tingsrätten anser att hon inte var nedkyld när hon kom in till sjukhuset, säger advokat Anders Wallin

Huruvida de kommer att överklaga domen kan inte Anders Wallin i nuläget svara på. Han vill överlägga med sin klient först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.