Foto: TT

Man tvångsduschade och slog barn – får fängelse och ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

En man från Enköping döms idag av Uppsala tingsrätt för grov fridskränkning till utvisning och fängelse i ett år och sex månader efter att ha misshandlat ett barn. Misshandeln uppmärksammades efter att flickan fördes till sjukhus i december kraftigt nedkyld.

Mannen döms för att vid tre tillfällen ha slagit flickan med ett bälte. Vid sex tillfällen ska han ha duschat henne i kallvatten.

Mannens misshandel uppdagades under december förra året då flickan fick hämtas med ambulans, gravt nedkyld i parets hem.

SOS fick larmet i december förra året. En sexårig flicka befann sig i ett krampliknande tillstånd. När sjukvårdspersonal kom till bostaden var flickan livlös och hade en kroppstemperatur på 26,8 grader, vilket enligt rättsläkare är direkt livshotande.

Mannen åtalades tillsammans med barnets mamma, för att ha misshandlat barnet genom att bland annat ha kylt ned henne i mycket kallt vatten.

Kvinnan frias – mannen döms

Tingsrätten anser dock att det utifrån utredningen som gjorts inte kan ställas utom rimligt tvivel att Enköpingsparet har kylt ned flickan kvällen som hon fick hämtas av ambulans. Däremot ska mannen ha duschat henne i kallt vatten vid andra tillfällen. Mamman frikänns däremot helt från de anklagelserna. Även mannen frikänns från dessa anklagelser gällande synnerligen grov misshandel, men döms alltså av tingsrätten för grov fridskränkning.

Mannen får fängelse på ett år och sex månaders fängelse. Han ska även utvisas ur landet med ett förbud om att återvända inom fem år.

Mannen har under rättegången gjort vissa medgivanden. Flickans mamma har dock nekat till samtliga anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.