Fortfarande ingen prognos för Björklinges vatten

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ännu ingen prognos för när Björklingebornas kranar kan börja porla som vanligt igen. Arbetet med att lokalisera orsaken till föroreningarna är tidskrävande.

– Det är så låga halter att det är svårt att ringa in orsaken, säger Bertil Lustig, dricksvattenchef på Uppsala Vatten.

I snart en vecka har Björklinges 3 000 boende fått hämta dricksvatten från tankar efter att föroreningar upptäcks. Prover visade för höga halter av PAH, en grupp kolväten som vid långvarigt intag kan vara cancerframkallande.

Sedan dess har Uppsala Vatten försökt ringa in orsaken till föroreningarna.

– Vi tar vattenprover på olika ställen för att se var det är högre koncentration av PAH. Just nu har vi ingen prognos för hur lång tid det kommer att ta, säger Bertil Lustig.

– Vi arbetar efter några teorier, men vilka vill jag inte nämna.

”Tryck i ledningarna”

Det finns inget som tyder på att någon ledning har gått sönder, och att det därigenom läckt in skadliga ämnen.

– Det är tryck i ledningarna så inget har gått sönder. Och det är rent grundvatten som kommer in i vattenverket, och ut är det också rent. Det är i systemet efter vattenverket som vi letar orsak, säger Bertil Lustig.

VMA hävs

I samband med att föreningarna upptäcktes skickades ett VMA(viktigt meddelande till allmänheten) ut till boende i Björklinge om att inte dricka vattnet från kranen. Under måndagen kommer VMA att hävas, men det betyder inte att vattnet är drickbart.

– Vi anser att folk har fått informationen nu, då behöver vi inte längre ha ett VMA, säger Bertil Lustig.

Har ni kommit fram till något alls senaste veckan?

– Det tycker jag, absolut. Vi har tagit många prover som analyseras för att se var och vad orsaken är. Men någon prognos för när det är klart har jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.