Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Linus Tånneryd, som ska plugga juridik i höst, och som önskar han varit tidigare ute. Foto: SVT

Fortsatt brist på studentbostäder i Uppsala – trots färre studenter

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga ville plugga under pandemin – en effekt som nu börjar avta på landets högskolor och universitet. Men trots färre studenter råder det fortfarande brist på bostäder.

– Tyvärr kommer inte alla kunna få en studentbostad vid terminsstart, säger Jenny Wikström, fastighetschef vid Uppsalahem Studentstaden.

Under tisdagen fick landets studenter sina antagningsbesked till universitet och högskola. Antalet antagna minskade med 4,7 procent i landet, och 2,4 procent vid Uppsala universitet. En minskning som inte lär göra det lättare att få tag på en bostad, enligt Jenny Wikström.

– Fler pluggade på distans under pandemin, vilket minskade trycket på bostadsmarknaden något. Nu återgår många till att studera på plats, samt att de utländska studenterna kommer tillbaka, vilket ökar trycket, säger hon.

Bostad i Uppsala län

”Sover på soffor och golv”

Alexander Wilson van Deurs, vice ordförande på Uppsala studentkår, menar att många nytillkomna studenter är upprörda över bostadssituationen.

– Det är nästan det enda studenterna pratar om under höstterminen och många sover på soffor eller golv, säger han.

Vad ska man tänka på som bostadssökande student? 

– Börja med att ställa dig i alla studentbostadsköer. Sedan ska man alltid skriva kontrakt så att det sker lagligt och betala inte stora summor i förskott, säger han.

Linus Tånneryd från Vallentuna och ska plugga juridik vid Uppsala universitet i höst. Han har letat bostad under sommaren men ångrar att han inte var mer tidigt ute.

Hör mer från honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet