Fördjupad kris i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska krisen i Uppsala läns landsting fortsätter. Nu avsierar Vänsterpartiet att de inte tänker stöjda sina tidigare koalitionspartners.

Det är P4 Uppland som i dag berättar att de nuvarande minoritetsstyret kan falla. Vänsterpartiet med Sören Bergqvist i spetsen säger till Upplandsnytt att de ser det som svårt att rösta på Socialdemokraterna och Miljöpartiets budgetförslag, eftersom de själva lämnat budgetarbetet.

– Vi har sagt från början att vi röstar på vårt förslag och inget annat, men är öppna för förslag fram till omröstningen. Vilka förslag som ställs mot varandra eller hur andra röstar, vet inte jag. Vore lite konstigt om vi i slutändan skulle rösta på det förslag vi förkastat, skriver Sören Bergqvist (V), i en sms-kommentar till SVT Nyheter Uppsala.

Budgetkaos i Uppsala läns landsting

Möjlighet för alliansbudget

Det handlar om budgeten för nästa år, som ska beslutas i landstingsfullmäktige om tre veckor. När nu Vänsterpartiet meddelar att de inte tänker stöjda sina tidigare partners, utan istället lägga ner sina röster vid omröstningen, öppnas möjligheterna för att allianspartierna i oppositionen att vinna med sitt förslag. Dock krävs det att de får stöd av Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgetkaos i Uppsala läns landsting

Mer i ämnet