”Jag skulle inte kunna styra med ett renodlat Alliansförslag”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets avhopp tidigare i våras har gjort att inget av blocken längre har egen majoritet. Därför ska man istället för att rösta på partiernas budgetförslag i sin helhet nu rösta punkt för punkt. 

Sammanlagt är det nu 26 olika delar som det ska röstas om.

– Det här är ett sätt att göra det begripligt, hanterligt och något så när genomförbart, säger ordförande för landstingsstyrelsen Börje Wennberg (S).

Han tror att Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att få igenom större delar av sin budget eftersom Alliansen håller med om vissa av förslagen och Vänsterparitet om andra.

Skulle du kunna styra om vissa av Alliansens förslag går igenom?

Jag skulle inte kunna styra med ett renodlad Alliansförslag. Skulle något enstaka gå igenom så får vi överväga då hur det ser ut men vi måste se hur utfallet blir först innan vi tar ställning till det, säger ordförande för landstingsstyrelsen Börje Wennberg (S).

Den stora twistefrågan är skatten. Får Socialdemokraterna och Miljöpartiet som de vill kommer den att höjas med 55 öre per intjänad hundralapp. Även Vänsterpartiet vill se en skattehöjning. Alliansen däremot, menar att det här är att lägga pengar på hög i onödan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.