En man har gripits misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Foto: SVT

Fortsatta förhör med terrormisstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen fortsätter i det fall där en man i Lund anhölls natten till fredag, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Det misstänkta brottet ska ha begåtts i Malmö. Mannen förhördes under fredagen och nekar till brott.

– Förhören med mannen fortsätter idag och imorgon och vi kommer även att undersöka de beslagtagna föremålen lite närmare, bland annat en mobiltelefon. Beslut om häktningsframställan eller inte kommer troligen inte ske förrän tidigast på måndag morgon såvida mannen inte blir frisläppt, säger polismästare Petra Stenkula till SVT Nyheter Skåne.

Mannens försvarsadvokat Johan Sarvik vill inte kommentera hur hans klient ser på anklagelserna.

– Jag har yppandeförbud och kan därför inte kommentera ärendet, säger han till TT.

Tullverket lämnade över ärendet

Flera medier har rapporterat om att mannen greps på ett tåg mellan Malmö och Stockholm och att det var personal från Tullverket som först fattade misstankar mot den anklagade.

– Det jag kan säga är att vi hade ett ärende på ett tåg i torsdags som vi sedan valde att lämna över till polisen, säger Jesper Liedholm vid Tullverket.

Uppgifter: Hade ritningar med sig

Vid gripandet ska mannen haft på sig ritningar över bland annat Åhléns varuhus i Uppsala, samt utdrag ur Koranen enligt Aftonbladet.

Mannen som är född 1987 misstänks på sannolika skäl för förberedelse till terrorbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.