En man har gripits misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Foto: SVT

Planer om terrordåd i Uppsala – man anhållen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern har gripits i Lund misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen haft på sig ritningar över bland annat Åhlénshuset i Uppsala.

Enligt SVT Skåne är polisen fåordiga i ärendet och vill inte lämna några detaljer om var, eller när, det misstänkta brottet har skett och vad som varit det tilltänkta målet.

– Jag kan inte gå in på några detaljer i ärendet. En man har anhållits under natten, säger Petra Stenkula, chef på polisens utredningsenhet i Region Syd.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott, det är den högre misstankegraden.

– Vi känner till ärendet men i nuläget är det ett ärende för Polismyndigheten, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säpo till TT.

Eventuellt mål i Uppsala

Enligt Aftonbladet ska mannen, som är svensk medborgare, gripits på ett tåg på väg till Stockholm. Vid gripandet ska han haft på sig ritningar över bland annat Åhléns varuhus i Uppsala, samt utdrag ur Koranen enligt tidningen.

SVT Nyheter har under eftermiddagen varit i kontakt med den misstänktes försvarsadvokat, Johan Sarvik.

Har du träffat din klient?

– Ja.

Hur ställer han sig till anklagelserna?

-  Jag kan inte säga någonting. Jag har fått yppandeförbud och hänvisar till åklagaren.

Uppsalapolisen

Har ni blivit informerade om det här?

Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområde Uppsala Knivsta.

– Nej, det har vi inte, säger Jale Poljarevius, polischef i Uppsala, till SVT Uppsala.

Vad gör ni nu?

– Vi har en person på väg till myndigheten i fråga för att ta reda på mer. Och se om vi kan få någon mer information om detta.

Vidtar ni några direkta åtgärder?

– Nej. Vi har inte fått några indikationer om någon ökad hotbild i Uppsala. Om vi får det så går det snabbt och vi gör det vi behöver.

Anti-terrorutbildade

– Vi har tränat på situationer som dessa sedan 2016. Vi är utbildade i att kunna stänga ned dödligt våld, säger han vidare.

Terror?

– Till exempel terrordåd.

– Utifrån det jag vet så är personen i fråga anhållen, så just nu uppfattar jag det som att det inte är någon fara och färde för stunden, avslutar Jale Poljarevius.

Åhlens kommenterar

Monica Hultgren, informatör för Åhléns har blivit informerade om det inträffade.

– Vi har inga kommentarer i det här läget för vi vet så lite, säger hon.

I dagarna har tre personer häktats i Solna tingsrätt misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Enligt Malmöpolisen finns det inte några kopplingar.

– Det här fallet har ingen beröring med fallet som har hanterats av Säpo de senaste dagarna, säger Petra Stenkula till SVT Skåne.

Uppsala kommun

Uppsala kommun uppger att de för en dialog med Uppsalapolisen.

– Jag vill inte kommentera obekräftade uppgifter. Men vi kommer ta kontakt med polisen, säger kommunens säkerhetschef Anders Fridborg.

Hur bra förberedda är Uppsala kommun?

– Uppsala brandförsvar utbildas i situationer med dödligt våld som utgång. En insats som påbörjades efter Drottninggatan i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer