Kristoffers damm gör sjöarna renare – se hur det funkar

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukaren Kristoffer Emanuelsson utanför Enköping har anlagt en fosfordamm – en slags fälla som hindrar fosfor från hans åker att hamna i vattendrag där det kan fortsätta att rinna ut i sjöar och hav.

– Jag vill göra det för att det ska finnas en värld åt våra barn också, säger Kristoffer Emanuelsson om varför han byggde sin fosforfälla.

Inom jordbruket används fosfor som konstgödsel. I sjöar och vattendrag kan ämnet, som är ett salt, bidra till övergödning.

I Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo har projektet för renare vattendrag börjat få fart, medan Enköpings kommun har kommit längre. Där finns Kristoffer Emanuelsson som byggt en fosfordfamm. Dammen kostade 40 000 kronor att bygga och kunde finansieras med hjälp av så kallade LOVA-bidrag som beviljas av länsstyrelsen.

Kristoffer Emanuelsson hade kontakt med en vattensamordnare – som precis som i Sigtuna, Håbo och Upplands-Bro ska fungera som ett stöd för lantbrukarna.

– Jag fick hjälp med att söka, säger han.

I klippet: Se hur fosfordammen fungerar.

Lokala vattenvårdsprojekt

Lokala åtgärder för bättre havs- och vattenmiljö kan få stöd genom LOVA-bidrag. Bidrag kan sökas för insatser mot övergödning, minskad spridning av miljögifter från fritidsbåtar, restaureringsåtgärder i vattenmiljöer, åtgärdssamordning och omhändertagande av förlorade fiskeredskap.

Käll: Länsstyrelsen Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.