Så ska tre skitiga sjöar räddas – och bli dricksvatten

Publicerad

Tre sjöar i södra Uppsala och norra Stockholms län har den sämsta statusen på vattnet som finns i skalan. Nu tar tre kommuner krafttag för att rädda dem.

Stora och Lilla Ullfjärden, och Skofjärden. Det är tre sjöar i Sigtuna, Håbo och Upplands-Bros kommuner som inte mår bra.

Anledningen är att för många näringsämnen, som till exempel fosfor som används i jordbruket, rinner med regnet ned i vattendrag som mynnar ut i sjöarna. Sjöarna blir övergödda med dålig vattenstatus och återkommande algblomningar.

– Och i de här kommunerna har vi väldigt mycket jordbruk och hästgårdar, säger Zanna Zielfeldt Nikas, vattensamordnare i de tre kommunernra.

Besöker gårdarna

Vattensamordnaren är kommunernas nya huvudvapen i kampen för bättre vattenkvalitet. Hon ska besöka gårdarna i bygden och försöka få till åtgärder som stoppar näringsämnen från att nå vattnet.

– Det finns pengar att söka till att bland annat anlägga våtmarker, säger Zanna Zielfeldt Nikas.

I klippet hör du vad slutmålet är – och ser vad som händer när Zanna Zielfeldt Nikas och kommunekologen Johan Björklind Möllegård provsmakar Stora Ullfjärdens vatten.

Mer om vattenvårdsprojekten

  • Upplands-Bro, Håbo och Sigtuna kommuner beskriver själva att de ”ingår i ett unikt samarbetsprojekt för att förbättra vattenkvaliteten i Lilla och Stora Ullfjärden samt i Skofjärden”.
  • Man har gemensamt ansökt och beviljats pengar för lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) från länsstyrelserna i Stockholm och Uppsala.
  • Åtgärder i lantbruk, hästnäringen och andra verksamheter ska vända trenden till det bättre genom att hindra läckage av näringsämnen till vattendrag.
  • I projektet arbetar en vattensamordnare, vars uppgift är att sprida kunskap samt stötta lantbrukare och andra verksamheter i att ansöka om finansiering för åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.