Foto: Utryckning Uppsala

Fotograf bevakade bilbrand – jagades av stenkastare

Uppdaterad
Publicerad

En av de frilansfotografer som var på plats i stadsdelen Valsätra i Uppsala under natten stod och fotade en av bilbränderna när han plötsligt hörde ett pysljud.
– Det var en kille som tryckte kniven i vänster bakdäck. Och då kom det folk som skulle kasta saker, berättar kollegan.

Fotografen, som arbetar för Utryckning Uppsala, var på plats för att dokumentera en av nattens bilbränder i Valsätra runt midnatt, när någon stack en kniv i ett av däcken på hans bil.

– Då kom det folk som skulle kasta saker. Han berättade att han kände sig hotad, som att de skulle kasta stenen mot honom, men de drog stenen i bakrutan på bilen istället, berättar kollegan.

LÄS MER: Räddningstjänsten angreps vid brand

LÄS MER: Journalistförbundet – Oacceptabelt

Den fotograf som blivit utsatt ringer senare under dagen upp SVT Nyheter Uppsala och bekräftar händelseförloppet:

– Det kommer en kille emot mig med en sten i högsta hugg, han håller upp den som att han ska slänga den mot mig. Vi sprang, la benen på ryggen, jag och styrkeledaren.

Hur kände du när det här hände?

– Om någon kommer och springer med en stor gatsten och hotar att de ska kasta den mot en, det är klart man fruktar för sitt liv.

Stenen som kastades genom bakrutan på fotografens bil. Foto: Utryckning Uppsala

Körde iväg med punktering

Samtidigt kastades glasflaskor mot räddningstjänstens fordon. Fotografen körde iväg med punkterat däck, och istället kom kollegan och tog över bevakningen av händelserna.

– Jag tvekade inte på att åka dit och ta över. Vi fortsatte att bevaka men man är försiktig. Det är något i en som gör att man vill fortsätta bevaka, säger kollegan.

Vad är det som driver er att bevaka händelser av den här typen?

– För oss är det här vår hobby, alla av oss har andra jobb. Det som driver oss är vårt grundintresse för polisens och räddningstjänstens arbete, men också att dokumentera samhällsproblem. Jag var på plats 2009, då när det var som värst med oroligheterna i Stenhagen och Valsätra/Gottsunda. Och sedan dess har det varit en del av drivkraften, att vi måste dokumentera verkligheten.

Punkteringen och stenkastningen mot bilen är polisanmäld, och stenen är tagen i beslag.

HELA RAPPORTERINGEN: Läs mer här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Mer i ämnet