Foto: Privat

Så arbetar socialtjänsten efter oroligheterna

Uppdaterad
Publicerad

Från socialtjänsten och Uppsala kommuns sida menar man att lösningen på problemet kring oroligheterna i Gottsunda och Valsätra är samverkan. Och enligt dem har man redan sett resultat.

Hilde Wiberg är SSP-samordnare (skola, socialtjänst och polis) vid Uppsala kommun. Enligt henne är vägen framåt i lägen som detta att fortsätta arbeta med det proaktiva arbetet.

– Om man tar oroligheterna som skett nu de senaste dagarna så är det av yttersta vikt att vara ute dagen efter och prata med ungdomar, bland annat i skolor till exempel, säger Hilde Wiberg.

Framhäva goda krafter

Enligt Hilde Wiberg är SSP länken emellan alla parter som är intresserade och engagerade i en förbättring.

– Det finns massor med krafter som arbetar med dessa frågor. Det är viktigt att komma ihåg och framhäva och understryka. Samverkan är vägen framåt, ett arbete som sker hela tiden och inte bara när oro uppkommer.

Den gångna veckan har delar av områdena Gottsunda och Valsätra påverkats av oroligheter. Bland annat har bilar satts i brand och stenkastning har skett – mot både bussar, polis, räddningspersonal och media.

LÄS MER: Stenkastning mot bussar i Gottsunda

LÄS MER: Ny stenkastning mot polisen

LÄS MER: Räddningstjänsten angreps vid brand

”Vad beror oron på”

Vad utmärker dessa områden jämfört med andra?

– Alla områden har egentligen samma problematik – i mer eller mindre grad, så det är egentligen inga speciella utmaningar man står inför i just dessa områden i jämfört med andra.

LÄS MER: Oroligheterna kan ha startat efter narkotikatillslag

Hur arbetar man framöver?

– Vi har ett väldigt utbrett arbete med att försöka föregå grunden till oro. Att helt enkelt försöka se innan när det finns risk för oro, så att vi snabbare kan komma till med de insatser som krävs efter.

LÄS MER: Fotograf attackerad – skulle bevaka bilbrand

LÄS MER: Journalistförbundet – Oacceptabelt

Idrottsföreningar och kyrkan

Insatser?

– Ja, och det beror ju på vad som hänt och varför. ”Vem kan göra vad och hur” blir ju frågan som följer. Vad kan kyrkan göra, vad kan idrottsföreningarna göra, vad kan socialtjänsten göra och vad kan skolan göra och så vidare.

Ser ni resultat?

– Absolut. Det finns en positivism i arbetet. Samarbetet mellan polis och socialtjänst har de senaste åren blivit mycket bättre till exempel – sen är det viktigt att understryka att det är ett långsiktigt arbete och det finns inga snabba lösningar.

Proaktivt arbete

– Det man däremot kan säga är att vi hela tiden lär oss nytt efter saker som uppkommer. Vårt reaktiva arbete hjälper oss i det proaktiva.

Hur ska man se på oron?

– Det handlar om att från samhällets sida göra klart vad som är rätt och fel. Det grundläggs redan tidigt. Att från alla parter vara tydlig med information, och det är just där det är viktigt med dialog – att vara ute och prata med barn, ungdomar och föräldrar till exempel.

– Polisen är ofta ute i skolorna och pratar till exempel.

LÄS MER: Väktare ska stävja bussattacker

HELA RAPPORTERINGEN: Läs mer här

Senaste tidens bränder och stenkastning i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra:

14 september: Räddningstjänst fick glasflaskor kastade mot sig i samband med bilbränder. Även en mediafotograf som var på plats blev jagad och hotad.

15 september: Ny stenkastning mot polis i samband med bilbränder.

17 september: Stadsbussar utsattes för stenkastning. Två hållplatser fick tillfälligt dras in.

19 september: Väktare sätts in för att förhindra fortsatt stenkastning mot bussarna.

27 september: Flera stadsbussar utsätts för stenkastning vid två olika tillfällen. En hållplats drogs tillfälligt in. UL beskriver att busschaufförer känner oro för att köra i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Mer i ämnet