Foto: SVT

Väktare ska stävja bussattacker

Publicerad

Under natten mot tisdag ska en buss ha utsatts för stenkastning i Gottsunda i Uppsala. UL och polisen valde därför att dra in turer i stadsdelen under delar av kvällen. Kommande kväll kommer förarbolaget Gamla Uppsala Buss bemanna upp med väktare för att försöka förhindra liknande incidenter.

Det var vid 20:20-tiden under natten mot tisdag som oroligheter åter igen blossade upp i stadsdelen Gottsunda i Uppsala. Detta efter att bilbränder och attacker mot räddningtjänst, polis och media skett en rad kvällar och nätter den gångna veckan.

LÄS MER: Stenkastning mot bussar i Gottsunda

LÄS MER: Ny stenkastning mot polisen

I anslutning till detta ska en linjebuss från UL ha utsatts för stenkastning av ett okänt antal gärningsmän. Bussen ska ha tagit skada, då en ruta ska ha krosstats.

UL valde i samråd med polisen att omedelbart vidta åtgärder.

– Linjer ställdes in under en stund så att polisen kunde göra genomsökningar i närområdet, säger Sture Jonsson, presschef vid UL.

LÄS MER: Räddningstjänsten angreps vid brand

Turer drogs in

Samtliga turer i stadsdelen drogs in under delar kvällen. Trafiken ska dock ha varit igång igen kort efter stoppet.

– Trafiken gick som vanligt under senare delen av kvällen och natten.

Det är inte första gången som bussar utsätts för stenkastning i stadsdelen Gottsunda. Under helgen skedde liknande incidenter.

– Vi ser allvarligt på detta. De senaste gångerna har vi haft tur i oturen då ingen skadats fysiskt, säger Sture Jonsson.

Väktare

Från Gamla Uppsala buss, de som har hand om förarna, ser man också allvarligt på det inträffade.

– Vi kommer troligtvis se till att väktare är i närområdena nu ikväll, säger Gamla Uppsala buss vd Jonas Skovgaard.

Varför?

– Vi kan tyvärr inte göra så mycket mer. Vi vill ogärna ställa in turer, så det vi kan göra är att se till yttre trafikledning och väktare finns på plats.

Linjer framöver

Hur hanterar förarna detta?

– De tycker det så klart otroligt trist. Vi försöker prata och stödja de som utsatts för detta.

Efter oroligheter under förra våren drogs busslinjer mot Gottsunda in helt, men i nuläget finns inga planer på mer långtgående åtgärder.

Vad finns för rutiner finns för sådana här händelser?

– Rutinerna är så att om något händer ska trafikledningen ta beslut: ett beslut som kan vara att dra in vissa turer eller lägga om vissa linjer.

LÄS MER: Fotograf attackerad – skulle bevaka bilbrand

LÄS MER: Journalistförbundet – Oacceptabelt

Händelsen är polisanmäld.

HELA RAPPORTERINGEN: Läs mer här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Mer i ämnet