Vägen till EM-guldet har varit lång. Elin fick lära sig att gå helt från början. Foto: SVT / Privat

Från bruten nacke till EM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Efter en allvarlig olycka har gymnasten Elin Härkönen mot alla odds kämpat sig tillbaka till idrotten. Men det är inte på hästryggen som hon återvänder.

Elin Härkönen var en lovande talang med ett antal SM-titlar i bagaget som voltigegymnast. Hon var precis på väg att stortsatsa på europamästerskap och på längre sikt ett världsmästerskap. Det var under en träning inför EM när olyckan var framme och hon föll av sin häst och bröt nacken. En kota gick sönder, en skadades svårt och det såg länge ut som karriären som elitidrottare var över.

– Jag har många gånger under de här åren fått höra att jag inte kommer kunna springa, att jag inte kommer kunna gå och många har sagt till mig att jag inte kommer kunna leva ett aktivt liv. Men jag valde att inte ge upp och gjorde allt för att ta mig tillbaka, säger Elin Härkönen.

”Fick lära mig att gå”

Under de fyra år som har gått sedan olyckan har Elin Härkönen slitit hårt för att komma tillbaka. Med långa rehabiliteringspass i bland annat Tyskland har hon sakta men säkert kämpat för att lära sig gå och springa igen.

– Det har varit en lång och tuff väg som inte alls har varit lätt. Det har varit många upp och ned gångar med mycket smärta och det ligger många timmar rehabilitering bakom. Jag har verkligen fått bygga upp allt från grunden och fick lära mig gå och springa helt från början igen.

SE MER: Använd kroppen som träningsredskap – Elins bästa tips

Helt ny sport

Allt slit och hårda pass på gymmet har gett resultat. Mot alla odds har hon nu kämpat sig tillbaka till idrotten och förra helgen lyckades hon vinna EM-guld i hinderbanelopp i Nederländerna. Att det skulle bli just hinderbana, eller som det även heter Obstacle Course Racing, var inte självklart. EM-loppet var något hon mest gjorde som en rolig grej eftersom hon ändå hade kvalificerat sig.

Men när hon gick i mål var det som överlägst snabbast och det var hela åtta minuter till den person som kom på andra plats.

Elin Härkönen med guldmedaljen från EM i hinderbanelopp. Foto: Kid Svedberg

– Det var en stor chock för både mig själv och för alla andra. När jag gick i mål var det personer som undrade var jag kom ifrån och hur jag hade tränat för vara så snabb. Jag har ju inte tränat specifikt för hinderbana och upptäckte sporten för bara tre månader sedan.

Och att det blev den ädlaste valören på medaljen har så här några dagar senare fortfarande inte riktigt sjunkit in.

– Jag har nog inte riktigt förstått att jag vunnit ett EM-guld, det har nog inte riktigt sjunkit in än. Att jag står här idag med ett EM-guld i en helt annan sport är helt fantastiskt och mer än vad någon kunnat tro för fyra år sedan, säger Elin Härkönen.

För att göra sig redo för VM kommer det bli en helt del teknikträning på KFUM Survival Uppsalas hinderbana. Foto: SVT

Här näst väntar VM i Kanada för Elin Härkönen och till dess kommer allt fokus att ligga på teknikträning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer