Från Höganäs till himlen – så har turerna kring Jesus gått

Uppdaterad
Publicerad

I oktober förra året grävdes en Kristusstaty upp i Börje. Så här gjorde vi för att undersöka ursprunget.

Efter det första inslaget om den uppgrävna kristusstatyn från Börje, som sändes i oktober 2015 har turerna varit många. Tidigt presenterade SVT Nyheter Uppsala Lena kyrka-spåret och där menade många att mysteriet var över. Men eftersom statyn är en av många kopior av en för tiden mycket populär skulptur, gjorde vi en grundlig research. Här är historien i sina huvuddrag:

Johan och Tina Öberg gräver upp statyn. Ett år efter att Johan plötsligt kommit ihåg var den låg begravd gräver paret upp den.

Jesusstatyn i Börje

En likadan staty återfinns i Hagby kyrka. Altarprydnaden är tillverkad av Carl-Johan Dyfverman.

SE MER: Jesus hittad i åker – nedgrävd sedan 70-talet

Tips strömmar in efter SVT:s inslag. Många hör av sig med tips på var statyn kan ha stått tidigare. SVT undersöker ett tiotal kyrkor.

Lena Kyrka känner igen verket. Aktiva inom Lena kyrka i Vattholma tycker sig känna igen statyn. En liknande försvann från kyrkan i samband med en renovering på 1960-talet. Inventarielistor visar att den köptes in 1865 för 600 kronor och är tillverkad i Höganäslera.

SE MER: Lena kyrka: Ge oss tillbaka Jesus

Dyfvermans ättling träder fram. Martin Dyfverman i Örebro hittar flera brev skrivna till hans farfars far Carl-Johan, som handlar om leveranser av kristusbilder. Utöver Hagby kyrka kan de inte bekräftas.

Siste ägarens son träder fram. Erik Alsén minns att hans far fick ta hand om Jesus efter ett bygge på 60-talet och sedan förvara statyn i olika förråd innan den grävdes ner för att fylla igen en ravin.

SE MER: ”Min far ägde Jesus”

Materialet analyseras. För att se om materialet stämmer överens med något av tipsen skickar SVT en bit av statyn till kontoret för keramiska studier i Skåne, som i sin tur skickar provet till Irland. Resultatet visar att Jesus är tillverkad av Höganäslera.

Trolig upphovsman pekas ut. Verksamma vid muséet är övertygade om att Ferdinand Ring står bakom statyn. Ring hade tydliga kopplingar till Thorvaldsen och var en av få som brände lerstatyer av den här storleken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jesusstatyn i Börje

Mer i ämnet