Lena kyrka: Ge oss tillbaka Jesus

Uppdaterad
Publicerad

Vid en renovering på 60-talet försvann en Jesusstaty från Lena kyrka i Vattholma. Nu pekar mycket på att det kan vara samma staty som har hittats i en åker i Börje.

Förra veckan berättade SVT Nyheter Uppsala om den Jesusstaty som Tina Öberg och hennes man hittat nedgrävd i åkern i Börje. Vi efterlyste då era tips och en som hörde av sig var Anki Lindström Larsson, kyrkovärd i Lena kyrka.

– Jag hade hört om en staty som fanns här för länge sedan och tänkte att det måste vara samma.

Jesusstatyn i Börje

Mystiskt försvinnande

För länge sedan stod det nämligen en jesusbild i kyrkan, som liksom den som låg i åkern, var en kopia på Thorvaldsens Den Uppståndne Jesus.

Fram till 1904 stod den vid altaret, sedan flyttades den till den södra korväggen och efter renoveringen 1962-1963 var den borta. När Mari Papadopoulou tillträdde som präst, fick hon syn på en gammal bild på  statyn i sockenstugan.

– Och jag frågade ”Vad har hänt med jättestatyn?”. Men ingen visste, vilket jag tyckte var fruktansvärt märkligt.

”Den hör hemma här”

De båda är övertygade om att det rör sig om samma staty som den i åkern. Oavsett om det stämmer eller inte, är en sak säker.

– Vi vill ha tillbaka åtminstone någon del av den. Den hör hemma här i Lena kyrka, säger Mari Papadopoulou.

SVT Nyheter Uppsala söker fortfarande fler svar om Jesus i åkern.

Vet du mer? Hör av dig till SVT Nyheter Uppsala

Vi tar tacksamt emot fler tips om Jesusstatyn som hittades på åkern i Börje.

Du når oss via mail, telefon eller sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jesusstatyn i Börje

Mer i ämnet