Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils, Nora och Lovis från förskolan Växthuset sjöng och spred glädje bland de boende på äldreboendet Bernadotte i Uppsala. Foto: Kristian Östlund

Från julkort under pandemin – till 20 barn som spred sång och glädje

Publicerad

Lucior, tomtar och pepparkaksgubbar spred glädje på äldreboendet i Valsätra. Det traditionsenliga luciatåget med barn från förskolan Växthuset var tillbaka för andra året i rad.

– Barnen är glädjespridare och bygger en speciellt fin relation med de äldre, säger föreståndaren Noor Karim på äldreboendet Bernadotte.

För barnen så blir luciatåget ett viktigt möte mellan generationer menar Linda Andersson på Växthusets förskola. Ett möte som barnen minns länge efteråt. 

– Det här sätter spår som stannar kvar och det är väldigt betydelsefullt, säger Linda Andersson. 

Luciatåget bestod dagen till ära av 20 barn med fyra stycken lucior. Det blev en del skratt när barnen sjöng för de boende på äldreboendet.

– Att få sjunga sånger var roligt, säger Mira som lussade i tåget.

Tv-program inspirerade 

Det var TV4:s tv-program “Fyraåringarna på äldreboendet” som inspirerade Uppsala kommun att sätta igång ett samarbete med äldreboendet. Barnen och de boende har firat midsommar flera år i rad och spelat bingo.

– Under pandemin när vi inte kunde träffas så skickade barnen julkort till de boende, säger Linda Andersson.

Det är viktigt att barnen får träffa och lära känna äldre och igenom samarbetet har barnen byggt upp en stark relation till dem boende. Det finns storslagna planer i vår.

– Vi har bjudit de boende till oss på förskolan, säger Linda Andersson som tycker det skulle vara kul om de kom på besök.

I klippet: Se förskolans luciatåg underhålla på äldreboendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.