Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppsalakrögaren Alessandro Khachatryan upplever att dricksandet minskar efter pandemin. Foto: Georg Camitz/SVT.

Kassaföretaget: Dubblerad dricks med nya terminalerna

Uppdaterad
Publicerad

Förutbestämda procentsatser i kortterminalerna har blivit standard på svenska restauranger och barer sedan de introducerades 2022. Restaurangbranschen rapporterar nu om att dricksen har ökat avsevärt sedan de nya terminalerna infördes.

– Många säger att dricksen dubblerats sedan de införde de nya terminalerna, säger Sara Idberg som är marknadsansvarig på Kassacentralen, ett av företaget bakom de nya terminalerna.

Sedan de förutbestämda procentsatserna i kortterminalerna kom till den svenska marknaden har de blivit allt vanligare i krogmiljön.

Sara Idberg är marknadsansvarig på Kassacentralen, ett företag som säljer de nya kortterminalerna. Enligt henne vittnar många restauranger om att dricksen ökat genom det nya systemet. Hon tror att det beror just på de förutbestämda procentsatserna.

– Tidigare var det enkelt att bara runda upp till närmsta tiotal, men nu tänker man till lite och ger fem procent till exempel. Då blir det kanske lite mer dricks, säger hon.

1 miljard kronor i digital dricks

Personalkollen är ett av de största företagen i Sverige som hanterar löner till servicepersonal. Även de har sett en tydlig ökning av dricks de senaste åren och har sedan 2017 hanterat över 1 miljard kronor i digital dricks.

Alessandro Khachatryan, ägare till Uppsalarestaurangen Trattoria Alessandro har upplevt en motsatt utveckling med mindre dricks. Han tror inte att de nya kortautomaterna spelar någon roll.

– Vi har månader när vi inte får in någonting alls, säger han.

I videon: Hör kassaföretaget om varför de tror dricksen ökar med de nya terminalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.