Skyltar ska minska trängseln på badplatserna i sommar. Foto: SVT/TT(arkivbild)

Ordningsvakter och skyltar ska minska strandträngsel: ”Hitta andra ställen”

Uppdaterad
Publicerad

Under den rekordvarma sommaren för två år sedan var det rusning till Uppsalas badplatser. I år finns en oro för repris när man avråds från att resa – vilket kan innebära trängsel och ökad risk för spridning av coronaviruset.

Redan nu, trots att högsommarvärmen är ett tag bort, märks ett ökat tryck på badplatserna runt om i Uppsala. Då inte främst i form av badsugna gäster utan mer picknicksällskap som vill njuta in våren.

Det tyder på att det vid varmare väder – i kombination med att färre reser utomlands under coronapandemin – kommer att bli många besökare på badplatser och stränder.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi vet att det är trångt på vissa, så man kanske måste hitta andra ställen, säger Erik Andersson, friluftsstrateg på Uppsala kommun.

Kan inte skingra sällskap

Just nu fräschas badplatserna upp för att vara redo inför en eventuell anstormning. Samtidigt pågår ett arbete för att se till att Uppsalabornas badbegär inte innebär ökad smittspridning.

Kommunen kommer inte att stänga några badplatser, inte heller skingra sällskap.

– Man ska hålla avstånd. Vi kommer att ha personal från socialtjänsten och ordningsvakter som går runt. De kan inte göra mer än att vädja till det egna ansvaret och sunda förnuftet, säger kommunens säkerhetschef Anders Fridborg.

Ni var nöjda med sista april-firandet – men orkar Uppsalaborna att följa rekommendationerna om avstånd en hel sommar?

– Jag tror att de allra flesta kommer att orka. Man förstår att det inte är en bra idé att ligga som packade sillar.

I klippet ovan berättar Erik Andersson och Anders Fridborg mer om badplatserna under coronapandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet