Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tuffa tider. Finanschefen vid Uppsala kommun, Eva Hermansson Flodin, och finanskommunalrådet Erik Pelling (S) har ansvar för flera kärvande bolag i kommunen som påverkas direkt av coronapandemin. Foto: SVT

Tufft för flera av kommunens bolag – kan bli dyrare för Uppsalaborna

Publicerad
Fyrishov, Uppsala parkering, Uppsala konsert och kongress och Uppsala stadsteater. Det är de fyra kommunala bolag som känt av coronakrisen mest hittills. Och utförsbacken väntas bli ännu brantare i april. Kommunalrådet Erik Pelling (S) utesluter inte högre biljettpriser.

Coronaviruset och restriktionerna som införts för att begränsa pandemin har stängt både Uppsala stadsteater och UKK. Fyrishov har tappat två av tre besökare och har tomt i evenemangskalendern. Och trots att kommunen lockar med kraftigt reducerade parkeringsavgifter, är det färre bilar i city – vilket slår mot kommunens parkeringsbolag.

– Vi hade ett intäktsbortfall på fem miljoner kronor i mars för de fyra bolagen, säger Eva Hermansson Flodin, finanschef vid Uppsala kommun, som inte utesluter större tapp i april, och att fler bolag kan komma att påverkas.

– Tappet i mars är räknat på ett par veckors inverkan av coronaviruset. Och eftersom en del bolag har hyresgäster kan hyresintäkterna påverkas.

Samtliga bolag har fått i uppdrag att räkna på coronavirusets effekter, på kort och lång sikt. Men några siffror finns inte framtagna. Prognosen är dock att läget kan förvärras i april och framåt.

Och kopplingen mellan invånarna och kommunens ekonomin finns redan. Och den går via plånboken.

Krisen kan leda till dyrare biljettpriser

Erik Pelling (S), finanskommunalråd i Uppsala kommun, utesluter inte dyrare bad i framtiden och att det kommer att kosta mer att gå på teater och evenemang efter krisen.

– Det statliga krispaketet kommer att täcka en del, men om vi får en högre arbetslöshet och lägre skatteintäkter, så kommer kommunens ekonomi inte täcka allt.

Finns det risk för uppsägningar?

– Kommunen vill ta ansvar och i det längsta undvika uppsägningar.

Men det kan bli dyrare biljetter?

– Alla måste ställa in sig på kärvare tider, och det kan inte uteslutas att det blir dyrare biljetter framöver.

I klippet ovan ser du mer om hur coronakrisen kan komma att påverka kommunens bolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet