I Anne Rosendahls ansikte syns tydliga märken efter skyddsutrustningen. Foto: Privat/SVT

”Jag går till jobbet för din skull – stanna hemma för min skull”

Uppdaterad
Publicerad

I ett vida spritt inlägg på sociala medier vädjar Anne Rosendahl, intensivvårdssjuksköterska på Akademiska sjukhuset, att alla som kan ska hålla sig hemma.
”Det allra bästa du kan göra är att verkligen följa och respektera de riktlinjer som finns för att förhindra smittspridning”, skriver hon.

På mindre än ett dygn har Anne Rosendahls text delats av över 18 000 personer och uppmuntrande kommentarer och tacksamhet strömmar in. I inlägget beskriver hon situationen på intensiven på Ackis under rådande corona-pandemi, vilket UNT har rapporterat om.

”Vi är med om en situation som saknar motstycke. De senaste dagarna har varit omvälvande, nu har patienterna med covid-19 verkligen börjat att strömma in till oss och de är sjuka, väldigt svårt sjuka”, skriver Anne Rosendahl.

”Varje gång vi kommer till jobbet får vi nya riktlinjer att förhålla oss till, nya beslut är tagna. Det är fantastiskt att se hur man mobiliserar, omprioriterar och skapar nya vårdplatser. Lokaler töms, respiratorer skakas fram och personal ställer upp från alla håll.”

På väg till jobbet

När SVT Nyheter Uppsala når Anne Rosendahl planerar hon inför nästa arbetspass på intensiven och avböjer därför intervju. I sms skriver hon:

”Jag är både chockad och överväldigad över responsen på mitt inlägg. Det här har blivit så stort. Jag ska snart iväg till jobbet och göra det som jag är bra på – ta hand om svårt sjuka patienter.”

I torsdags, då Region Uppsala senast kommunicerade information om coronaviruset, var 25 smittade personer inlagda på sjukhus – varav nio vårdades på intensivvårdsavdelning. Alla som arbetar med dessa patienter måste ha speciell skyddsutrustning för att själva inte smittas, vilket Anne Rosendahl tar upp i sitt inlägg.

”Kollegor har fått trycksår”

”Efter tio timmar är man minst sagt öm över näsa och kinder, några av mina kollegor har fått trycksår vid öron och näsa. Riktlinjerna säger att vi kan stå oskyddade två meter ifrån en patient, men om patienten hostar eller om vi suger slem – hur länge och hur långt flyger dessa små viruspartiklar då?”, skriver hon.

Inlägget avslutas med en uppmaning till allmänheten:

”Jag går till jobbet för din skull, stanna hemma för min skull.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet