Samhällsspridningen av coronaviruset i Uppsala län ökar – men inte i lika snabbt som i Stockholm. Foto: TT

Samhällsspridningen av coronaviruset i Uppsala län ökar

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsspridningen av coronaviruset i Uppsala län ökar – men inte i lika snabbt som i Stockholm. Läget på regionens sjukhus beskrivs som lugnt och än så länge finns det gott om sjukvårdsmaterial.

På torsdagseftermiddagen höll Region Uppsala en presskonferens för att dela med sig av lägesbilden när det gäller coronaviruset i länet.

Enligt smittskyddsläkare Johan Nöjd fanns det på torsdagseftermiddagen 119 registrerade fall av coronasmitta i regionen.

Coronaviruset i Uppsala

Enligt Johan Nöjd ökar samhällsspridningen, men inte i samma snabba takt som i Stockholm.

I nuläget så är 25 personer med konstaterad smitta inlagda på sjukhus och av dessa är det nio personer som intensvivårdas.

Ökar antalet intensivvårdplatser

På Akademiska sjukhuset har man ökat antalet intensivvårdplatser och planerar även för en ytterligare utökning.

Man genomför just nu bara högprioriterad vård på Akademiska sjukhuset och i nuläget ser det inte ut som om att det finns någon bristsituation när det gäller material.

Sjukhuset förbereder och planerar man för att öppna en ny del av akuten dit patienter som inte söker vård relaterad till covid-19 ska kunna söka sig.

På lasarettet i Enköping beskrivs situationen som lugn just nu. Färre söker till akuten och det finns lediga vårdplatser. Sjukhuset förbereder sig för att förstärka och kunna hjälpa till i regionen om situationen förvärras.

Läget i Uppsala län

Risken för smittspridning är fortsatt mycket hög.

25 personer med covid-19 vårdas på sjukhus, varav 9 på intensivvårdsavdelning. Samtliga vårdas på Akademiska sjukhuset. 2 personer rapporteras som avlidna på sjukhus. Region Uppsala för inte statistik över avlidna utanför sjukvården. För uppgifter om antalet bekräftade fall i länet hänvisas till Folkhälsomyndigheten.

Situationen börjar bli ansträngd inom vissa vårdverksamheter. (Källa: Region Uppsala)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet