Två mobila team ska åka runt i länet för att provta äldre personer som uppvisar symptom som tyder på coronavirus. Foto: TT

Fyra döda i Uppsala län – nu ska fler äldre testas

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har tre äldre från Skutskär avlidit till följd av coronaviruset. På ett boende i Örsundsbro finns omfattande smittspridning. Nu ska fler äldre börja provtas.

Sammanlagt har de senaste dagarna fyra personer i länet avlidit till följd av coronaviruset. Alla var de äldre. 

– Vi sätter in en extra resurs för dem som riskerar bli allvarligt sjuka. Vi kan inte säga säkert men utökad provtagning kommer troligtvis igång i början på nästa vecka, säger Helena Palmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Det som dröjer är att lösa brist såväl skyddsutrustning som provtagningsmaterial för att kunna utrusta ytterligare ett mobilt team. Redan nu finns en bil som åker runt och provtar äldre som uppvisar symptom som tyder på coronavirus.

Tre avlidna i Skutskär

Två personer på ett äldreboende i Skutskär avled under helgen. P4 Gävleborg var först med att berätta om att ytterligare en person i samhället avlidit. Den personen bodde hemma men hade hemtjänst.

Gör ni då extra mycket tester i Älvkarleby kommun?

– Nej, för vi har en samhällsspridning i Uppsala län – det är ingen skillnad var man befinner sig. Däremot råkade det drabba dem som vi helst vill skydda från det här viruset.

Vad händer om man testar positivt?

– Basala hygienrutiner, isolering för den som är sjuk, säger Helena Palmgren, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet