Laget Vargarna MAC består av spelade från både Stockholm och Uppsala. Foto: SVT

Helkroppsrustning och oslipade vapen

Uppdaterad
Publicerad

Tungt utrustade med stålrustning och oslipade vapen gör kombattanterna upp på en spelplan där målet är att sänka motspelaren till marken. Medieval armored combat är den unga sporten med sikte på officiella tävlingar i Sverige.

Jonas Balkefors

En korsning mellan kampsport och rugby – så beskriver utövarna själva den unga sporten. Medieval armored combat går ut på att spelare iklädda full medeltida rustning ska försöka sänka motspelaren till marken. Den största delen av sporten är lagbaserat, men det finns även grenar där spelarna möts en och en på plan.

– Att få kombinera kampsport med lagspel är fantastiskt roligt. Men det är även kombinationen av teknik, taktik,  styrka och uthållighet som gör sporten rolig. Det finns inga viktklasser och det gör att både stora och små spelare fyller sin nisch på spelplanen, säger Jonas Balkefors, tränare i Uppsalalaget Vargarna MAC.

LÄS MER: Med svärdet i högsta hugg

Utrustning och skador

Alla spelare bär en heltäckande rustning som kan väga så mycket som 30 kilo. Utöver rustningen bär alla spelare även bluntade vapen. Det kan vara allt från korta enhandsfattade svärd till långa pålyxor. Men trots att det kan se våldsamt ut det är det, enligt Jonas Balkefors, väldigt ovanligt att spelare skadar sig.

– Man vet att rustningen gör sitt jobb, det är väldigt sällan man skadar varandra. Skador kan uppkomma om utrustningen är undermålig eller trasig men man har såklart väldigt stor respekt för vapnen. Det vanligaste är nog ändå blåmärken.

Världsmästerskap

Sporten har rötter i östra Europa och 2010 arrangerades den första internationella turneringen. Sedan dess har sporten växt till sig och idag finns det utövare från en mängd länder runt om i världen. I år arrangeras VM i den danska staden Århus.

– Det känns verkligen jätteroligt att vi kan skicka spelare från Vargarna till VM. Vi är flera som har varit med tidigare, men nu är det debut för två personer och det är såklart lite pirrigt.

Vad tror du om Sveriges chanser i VM?

– Det beror väldigt mycket på vilken grupp vi hamnar i. Men om vi hamnar i en grupp med spelare som inte är lika erfarna – då kan vi komma ut från gruppspelet. Det lyckades vi med förra året och tog oss till åttondelsfinal. Nu hoppas jag på liknande resultat även i år.

Olagligt att tävla i Sverige

Eftersom sporten fortfarande är under uppbyggnad har regelverken inte hängt med och det är idag olagligt att tävla i Sverige.

– Som de flesta kampsporter i Sverige så är det mycket regler runt tävlingar och turneringar. Det är en väldigt ung sport och vi har inte riktigt hunnit få fotfäste ännu. Men vi söker de olika dokument och licenser som krävs för att få arrangera tävlingar, säger Jonas Balkefors, tränare i Uppsalalaget Vargarna MAC.

Se ett längre inslag om medieval armored combat på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer