Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör familjen Andersson-Lundqvist om varför de valt campingsemester. Foto: Alberto Lozano/SVT

Populärt att campa – även efter pandemin: ”Fullbokat”

Publicerad

Trots konkurrensen från flygresorna har campingsäsongen börjat ännu starkare än förra året – då campinglivet nådde en topp. Det här märker man av på Hargshamns camping, där telefonen gått varm senaste veckan.

– Det rullar in folk hela tiden, nu är det fullt, säger Ove Öst, campingägare.

När pandemin tvingade svenskarna att stanna hemma och hemestra var det många som fick upp ögonen för campinglivet. Och efter ett starkt 2021 har campandet ökat ännu mer i år. I Uppsala län ökade gästnätterna med 9,6 procent under årets fem första månader jämfört med samma period förra året. Och det var innan högsäsongen drog igång.

– Det var väl pandemin som drog igång det, och nu är det många som har fått upp ögonen för det, säger Ove Öst som driver Hargshamns camping.

I klippet hör du både nybörjare och rutinerade campare om vad det är som lockar.

Camping i Sverige

Det finns 1 045 campingplatser i Sverige.

Under 2021 övernattades det drygt 15 miljoner gånger på dessa.

Landets campingplatser sysselsätter 1 140 anställda.

Förra året uppgick de svenska campingplatsernas försäljning till 2,9 miljarder kronor, en ökning med 26 procent jämfört med 2020, och 9 procent högre än 2019.

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.