Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under onsdagen river brandförsvaret returpappercentralen för att komma åt det som brinner inuti. Foto: Helena Wrete/SVT

Returpappercentralen i Uppsala brinner fortfarande – väntas pågå i flera dagar

Uppdaterad
Publicerad

Ett dygn efter att branden på returpappercentralen i Boländerna i Uppsala bröt ut fattade räddningstjänsten beslut om en ny strategi för att släcka branden.

– Vi ska blöta ner de pappersbalar som brinner och transportera iväg dem. Helt enkelt genom att ha en container med vatten att doppa ner det brännbara materialet i för att sedan frakta iväg det, säger Patrik Kjellberg, räddningsledare.

Och taktiken gav resultat. Under natten mot onsdagen hade allt material som brann längs järnvägen forslats bort – och senare under dagen revs byggnaden för att släcka vidare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

– Det har gjorts ett fantastiskt arbete, säger Torbjörn Mattsson vid åttatiden på onsdagsmorgonen.

– Nu kommer vi att använda samma taktik på resten av branden, men för att kunna blottlägga det som brinner måste vi riva väggarna på byggnaderna.

Regnet som föll under natten mot onsdag har också hjälpt till viss del, framförallt för att kyla balarna som transporterades bort från platsen.

– Vi jobbar nu så mycket vi orkar, men det är svårt att säga hur lång tid det här kommer att ta. Men minst ett dygn till, säger Torbjörn Mattsson.

I klippet nedan: Så såg det ut på brandplatsen på tisdagsmorgonen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kort efter att den kraftiga branden utbröt vid 13.30 på måndagen så tornade ett stort rökmoln upp och började sprida sig över industriområdet i Uppsala.

Ett större område spärrades av runt Returpapperscentralen och företag i närheten fick utrymmas. All personal på det drabbade företaget ska också ha tagit sig ut. Vid 15-tiden på måndagen bedömdes det att branden var under kontroll och att spridningsrisken var liten. Returpappercentralens byggnader gick inte att rädda men vidare spridning till andra byggnader har man lyckats stoppa än så länge.

VMA utfärdades

Ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades, där alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av den kraftiga rökutvecklingen. Under tisdagskvällen uppdaterades meddelandet till att inte längre omfatta området, utan att endast personer som känner sig påverkade ska stänga om sig.

Under torsdagsmorgonen hävdes VMA då räddningsledare ansåg att faran var över.

Som mest var räddningstjänsten på plats med 12 enheter och polisen bistod med bland annat helikopter.

Klippet nedan visar branden under måndagen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid halv två-tiden på måndagseftermiddagen började det brinna på returpappercentralen i Boländerna. Foto: Utryckning Uppsala

Tågtrafiken påverkades

I samband med branden stängdes tågtrafiken av, och under ett par timmar på måndagen gick inga tåg vare sig in till eller ut från Uppsala. Under tisdagen påverkades tågtrafiken fortfarande.

– Vi kan köra full hastighet på ena spåret men det andra är avstängt. Därför får vi ställa in några avgångar, det är främst pendeltågen medan fjärr- och regionaltågen i stort ska rulla som de ska, sa Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, vid klockan 17:00 på tisdagen.

Polisen har upprättat en anmälan gällande mordbrand.

– I nuläget går det inte att utesluta brott och vi kommer att genomföra en teknisk undersökning när det är möjligt, sa Magnus Jansson Klarin, vid polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.