Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torbjörn Mattsson, regional insatsledare, berättar varför han anser att faran är över. Foto: SVT/Helena WreteVisa alla (2)
Visa alla (2)

Räddningsledaren om branden i Uppsala: ”Faran är över”

Uppdaterad
Publicerad

Brandförsvarets strategi med att släcka den stora branden på returpappercentralen i Uppsala har gett resultat. På torsdagen – tre dygn efter att branden bröt ut – meddelar räddningsledaren att faran är över.

– Det har varit riktigt svårt i och med att det är ett vattenskyddsområde, och så har röken varit rätt intensiv och många närliggande verksamheter har blivit påverkade, säger Tomas Mattsson, räddningsledare.

Branden i Boländerna bröt ut vid 13.30-tiden på måndagen, och ett stort mörkt rökmoln spred sig då över industriområdet. Ett större område runt fastigheten spärrades av och ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades, där alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

Faran över

Under torsdagsmorgonen hävdes VMA då räddningsledaren ansåg att faran var över.

– Vårt stora jobb har varit få bort massorna som legat och avgett röken. Vi har jobbat rätt intensivt med både entreprenörer och vår personal som sett till att det inte börjat brinna igen, säger Tomas Mattsson.

Ingen människa har skadats i branden. Enligt returpappercentralens vd startade branden i en maskin inne i byggnaden. Polisen har upprättat en anmälan gällande mordbrand.

I klippet nedan hör du Fredrik Ödman vid Skadeservice om arbetet som återstår efter storbranden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Fredrik Ödman vid Skadeservice om arbetet som återstår efter storbranden. Det finns fortfarande glödhögar som måste hanteras. Foto: SVT/Magnus Hellström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Boländerna

Mer i ämnet