Bild från polisens förundersökning, som visar hur telefoner var uppkopplade i gruppsamtal för att administrera fusket på högskoleprovet. Arkivbild. Foto: Polisen

Fuskade på högskoleprovet – riskerar fängelse

Publicerad

Mannen från Uppsala ska ha använt avancerad teknisk utrustning för att fuska på Högskoleprovet. Nu har han åtalats för brott och riskerar fängelse.

Det var i oktober 2017 som mannen skrev högskoleprovet i Stockholm. Något år senare nystades en härva upp där ett företag sålt information som givit kunderna höga poäng på högskoleprovet. Bland annat användes hörsnäckor och uppkopplade mobiltelefoner vid själva provtillfället.

Mannen från Uppsala ska ha varit en av företagets kunder och tack vare resultatet på högskoleprovet kom han in på en utbildning vid Uppsala universitet. Bland polisens bevis mot honom finns mejlkorrespondens med företaget, och dokumentation om betalningar.

Han åtalas för grov osann försäkran, ett brott som kan ge fängelse i upp till två år.

Själv förnekar han brott och säger i polisförhör att han bara kontaktat företaget för att se om de fanns på riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.