Under torsdagen kom domen mot högskoleprovsligan Foto: TT/SVT

Alla döms i högskoleprovshärvan

Uppdaterad
Publicerad

De tre huvudåtalade – de 26 och 23 år gamla bröderna från Norrköping och 21-åringen från Lund – döms till fängelse av Norrköpings tingsrätt i mellan 3,5 år och 6 år. Brödernas pappa döms till fängelse i 1,5 år. De 23 fuskarna döms till villkorlig dom och böter.

De tre huvudåtalade männen som legat bakom den fuskverksamhet som gått under namnet HP-hjälpen döms för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

  • 26-årige brodern från Norrköping döms till sex års fängelse.
  • 23-årige brodern från Norrköping döms till fem års fängelse.
  • 21-åringen från Lund döms till tre år och sex månaders fängelse.

Den 56-årige pappan till bröderna döms till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till osann försäkran, grovt brott.

Fyra andra personer – en 26-åring från Norrköping och tre kvinnor – döms till villkorliga domar och böter för andra brott med anknytning till fuskverksamheten, bland annat penningtvätt och medhjälp till osann försäkran.

Tingsrätten har också kommit fram till att de 23 personerna som var åtalade för att ha köpt fuskhjälpen under provet döms till villkorlig dom och böter.

”En omfattande verksamhet”

Enligt tingrätten har de tre huvudåtalade männen bedrivit ”en omfattande verksamhet” som omsatt mångmiljonbelopp årligen och pågått mellan åren 2015 och 2018.

”Tingsrätten har ansett att fusket har varit mycket allvarligt och ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor. Därutöver har fusket drabbat ett okänt antal personer som inte kommit in på utbildningar där i stället fuskarna gått före”, skriver man i ett pressmeddelande.

Fler ”fuskare” kommer åtalas

Härvan har växt under utredningens gång.

– Utöver dessa fall som får domen idag finns det ytterligare 74 personer som anses ha fuskat och kommer åtalas på ett eller annat sätt framöver, säger lagman Lars-Gunnar Lundh.

Lagman Lars-Gunnar Lundh läste upp domen idag i Norrköpings tingsrätt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet