Höga halter av miljögifterna Diklofenak och PFAS har uppmätts i Fyrisån. Foto: Andreas Arnberg

Fyrisån förorenad – högst halter av läkemedelsrester i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Diklofenak och PFAS – så heter två miljöbovar som det uppmätts höga halter av i Fyrisåns vatten. Största delen av de miljöfarliga ämnena kommer från Uppsalas hushåll och går bland annat att spåra till smärtstillande gel och brandskum.

Fyrisån har högst halter av ämnena Diklofenak och PFAS, miljöfarliga ämnen som bland annat går att spåra till läkemedel. Det visar en undersökning gjord av Fyrisåns vattenförbund, något P4 Uppland var först med att berätta.

– Om man har ett litet vattendrag i en stor stad så riskerar nivåerna att hamna förhållandevis högt, säger Anna Maria Sundin, utvecklingsingenjör på Uppsala Vatten.

Aktivt kol ska användas

Under nästa år ska ett nytt steg i vattenreningsprocessen införas där aktivt kol kommer användas. Förhoppningen är att rena Diklofenak ur vattnet med 80%. I kombination med att befolkningen förhoppningsvis använder färre läkemedel med det miljöfarliga ämnet tror man att halterna kan komma att minska rejält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.