Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör mer om inspektionerna av vraken. Foto: Mikael Fredholm

Gamla skeppsvrak utanför Upplandskusten undersöks – kan bli fornminnen

Uppdaterad
Publicerad

Flera fartyg som förlist utanför Upplandskusten har undersökts i syfte att kunna fornminnesförklaras.

– Det finns många uppgifter kring skepp som har förlist kring Gräsö. Det är svåra trakter att navigera i och ligger oskyddat från nordliga vindar och vågor, säger Mikael Fredholm, en av dem som genomfört dykningarna.

2014 ändrades lagen vilket innebar att alla fartyg som förliste före 1850 blev fornminnen. Men länsstyrelsen kan fortfarande fornlämningsskydda yngre vrak, om vissa kriterier uppfylls.

Mot bakgrund av detta anlitade länsstyrelsen i Uppsala län Statens maritima och transporthistoriska museer för att göra en undersökning av sju skeppsvrak, bland annat genom dykningar och sonarsökningar. På så sätt kan man samla in mer uppgifter och göra en mer precis bedömning av det kulturhistoriska värdet

– Det fanns massa frågetecken kring, i synnerhet, de här fartygslämningarna, säger Lennart Swanström antikvarie på länsstyrelsen i Uppsala län.

”Stort och häftigt”

Förra veckan genomfördes dykningar vid ett av vraken, Vesta, som kantrade och sjönk 1945.

– Saker som ratt, kompass och många fina mässingsdetaljer var borta. Men vraket i sig är helt. Det är ett stort häftigt vrak men rent från värdefulla detaljer, säger Mikael Fredholm, marinarkeolog, på Vrak – Museum of Wrecks.

Inom de närmsta månaderna väntas länsstyrelsen ta emot en rapport med samlade uppgifter kring vraken.

– Det är två fartyg som är särskilt intressanta när det gäller fornminnesförklaring: Vesta och War foundy. Utifrån det vi känner till om dem vet vi att de har ett högt kulturhistoriskt värde, säger Lennart Swanström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.