Niklas Larsson vid Uppsala magnetfiskeförening berättar att han var ”extremt försiktig” när han fiskade upp granaten. Foto: Uppsala magnetfiskeföreningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gammal granat uppfiskad i Fyrisån

Uppdaterad
Publicerad
Vid 18-tiden på tisdagskvällen fiskade personer från Uppsala magnetfiskeförening upp en granat ur Fyrisån i Uppsala. Nationella bombskyddet kallades in för att undersöka föremålet.

– Vi var ute på en vanlig magnetfiskerunda och fiskade metallskrot. Sedan efter 10 minuter så fick vi upp en granat, den var tung, cirka fyra till fem kilo, säger Niklas Larsson, ordförande i Uppsala magnetfiskeförening till SVT Uppsala.

Föreningen hittar då och då gamla granater i Fyrisån, men dagens fynd skilde sig från mängden, vilket UNT var först med att berätta.

– Den hade tändhatt fram, den var oexploderad och ej detonerad, säger Niklas Larsson.

Område spärrades av

Polisen spärrade av ett område på omkring 150 meters radie runt föremålet, i höjd med tågbron intill Fyrisskolan. Man stoppade även tågtrafiken i närheten av platsen. Nationella bombskyddet kallades in för att undersöka föremålet.

Enligt Niklas Larsson hävdes avspärrningen efter 2,5 timmar, då bombstyrkan hämtat granaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer