Prydnaden är en del av prins Carls sigill, mannen som senare blev kung Karl XV. Foto: Uppsala Magnetfiskeförening

Magnetfiskare gjorde historiskt fynd i Fyrisån

Uppdaterad
Publicerad

En grupp magnetfiskare i Uppsala gjorde ett ovanligt fynd i Fyrisåns djup under helgen. Förutom batterier, småskräp och en rostig pistol, lyckades man fiska upp en del av Jernbrons utsmyckning. Ett ornament som kan vara över 150 år gammalt.

– Vi hittade det precis vid Jernbron. Vi har försökt luska i det, men jag tror att det här kan vara originalet från 1800-talet. Det är helt klart en av de mest intressanta sakerna vi fått upp, säger Niklas Larsson, ordförande i Uppsala Magnetfiskeförening.

Tillsammans med Andreas Johansson och Jolene Wallhager från föreningen tillbringade han lördagen med att rensa upp i Fyrisån.

Historisk bro

Jernbron invigdes 1846 på den plats där S:t Olofsbron finns i dag. Ornamentet föreställer dåvarande prins Carls – senare kung Karl XV – sigill, som bron först var uppkallad efter, innan den bytte namn.

Niklas Larsson tänker försöka ta reda på mer om historien bakom ornamentet och hur det hamnat nere i plurret. Förmodligen har det skett efter 1987, då bron flyttades till sin nuvarande plats.

– Ornamentet väger nog sex-sju kilo i alla fall. Vi har putsat upp det lite nu och smutsen har börjat släppa, så man kan nog restaurera den ganska bra, säger magnetfiskaren.

Fiskat upp över tio pistoler

Å-rensandet håller han på med på fritiden och det är som han säger ett sätt att kombinera ideellt arbete och en hobby. Förutom helgens historiska fynd har han och de andra i föreningen fiskat upp flera granater och över tio gamla pistoler ur Fyrisån och historiens djup. Vapen lämnar de in till polisen så fort de får upp dem.

En av många pistoler som föreningen fiskat upp ur Fyrisån. Foto: Uppsala Magnetfiskeförening

Vad ska ni göra med broprydnaden nu?

– Vi tänkte ta med oss det till kommunen i morgon. Kanske kan man få någon hittelön för den, så kan vi köpa lite grejer till föreningen. Men egentligen är själva lönen att kunna rensa upp i ån. Det är otroligt hur mycket som ligger där i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.