Magnetfiskaren Niklas Larsson börjar bli van vid att hantera graneter. Det här var andra fyndet på kort tid. Foto: Magnus Hellström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Magnetfiskare fiskade upp gammal granat

Uppdaterad
Publicerad

En gammal granat hittades på torsdagskvällen i Fyrisån. Nationella bombskyddet tillkallades och kunde ta hand om föremålet.

Det var magnetfiskare som hittade det misstänkta föremålet i Fyrisån. Polisen bevakade området till nationella bombskyddet var på plats vid 20-tiden.

SVT Nyheter Uppsalas reporter Magnus Hellström såg hur en av poliserna i bombgruppen plockade upp granaten med handen.

– Den hade inget tändrör, så den är ofarlig. Den ser ut att vara från ett äldre granatkastargevär, säger polisen som inte vill uppge sitt namn.

”Troligtvis från första världskriget”

Han får medhåll av en av magnetfiskarna som var med och fiskade upp föremålet.

– Jag tror att det är en granat, troligtvis från första världskriget. Frågan är om den inte är till ett granatgevär eftersom det är vingar på den, säger Niklas Larsson.

Varför håller ni på med magnetfiske?

– Man slår tre flugor i en smäll. Man gör en miljöinsats, det är en hobby och så är det träning. Man får ju lyfta en del skrot, säger han.

Magnetfiskarna börjar få en viss vana av att hantera gamla granater. För bara ett par veckor sedan hittade de en granat vid Fyrishovs camping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Magnetfiske

Mer i ämnet