Pavel Gamov. Foto: TT

Gamov lämnar Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Pavel Gamov, SD-riksdagsman och ordförande i SD Uppland har begärt utträde ur SD. Det bekräftar Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge. Under torsdagen uppmanades Gamov av partiet att lämna sina politiska uppdrag.
– Vi betraktar honom som politisk vilde, säger Henrik Vinge.

Pavel Gamov har sina politiska uppdrag i regionfullmäktige i Uppsala, samt haft riksdagsplats för Sverigedemokraterna. Han har också länge varit ordförande för SD Uppland. Under fredagen registrerades han som politisk vilde i regionen.

Han kommer dock att behålla sitt uppdrag som riksdagsledamot.

”Jag har kvar mina åsikter och kommer att driva en nationalkonservativ politik i de organ i vilka jag är invald”, skriver han i ett sms till DN.

Tidningen Expo har tagit del av handlingar som kommit in via mail till Uppsala kommun, där Pavel Gamov skriver att han lämnar partiet med omedelbar verkan.

”Omedelbar verkan”

Även ett bifogat mail till SD:s partikansli från den 9:e november skriver Pavel Gamov att:

”Härmed begär undertecknad utträde ur Sverigedemokraterna med omedelbar verkan”

Från Sverigedemokraterna centralt bekräftar man utträdet:

– Jag kan bekräfta att Pavel Gamov inte längre är medlem hos Sverigedemokraterna. Vi betraktar honom som politisk vilde. Gamov har uppmanats att också lämna samtliga politiska uppdrag. Om detta har han ännu inte lämnat något besked, kommenterar SD:s presschef Henrik Vinge i ett pressmeddelande.

Ska ha betett sig illa

Det hela startade efter att Pavel Gamov blev bjuden på en resa till Ryssland och enligt flera medföljande på resan, uppfört sig illa, bland dem en politisk sekreterare.

Under torsdagen uppmanades han att lämna alla sina politiska uppdrag av partiet – annars väntade uteslutning.

SVT Nyheter Uppsala har sökt Pavel Gamov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer