– Pavel Gamov har agerat på ett sätt som är oförenligt med rollen som riksdagsledamot, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Foto: TT

SD-politiker uppmanas lämna efter bjudresa till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna uppmanar riksdagsledamoten Pavel Gamov att lämna alla sina politiska uppdrag. Anledningen ska vara att Gamov uppfört sig illa under en resa i Ryssland.

– Pavel Gamov har agerat på ett sätt som är oförenligt med rollen som riksdagsledamot, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson i ett uttalande.

Riksdagsledamot Pavel Gamov (SD) ska enligt partiet ha agerat ”mycket olämpligt”. Han har enligt partiet, mot dess inrådan, deltagit i en resa till Ryssland. Under resan ska han ha betett sig illa mot kvinnor och utländska värdar, skriver partiet i ett uttalande.

– Ett parti kan inte skilja en riksdagsledamot från sitt uppdrag mot dennes vilja. Om Gamov väljer att inte avgå efter vår uppmaning kommer han att uteslutas ur partiet, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson i uttalandet.

Från Sverigedemokraterna centralt vill man inte ge några ytterligare kommentarer än de skriftliga som framförts.

– Med grund i de skriverierna som varit och den kritik som framkommit via media så ser det ju onekligen inte bra ut, säger Simon Alm, gruppledare för Sverigedemokraterna i Uppsala till SVT Nyheter Uppsala.

Informerades tidigare

Enligt partiet gav man beskedet till Pavel Gamov redan under onsdagen.

– Jag vet inte vilken dialog som förts på riksnivå angående detta – där ärendet legat. Det är svårt för mig då att avgöra huruvida det är rimligt eller inte, fortsätter han.

Inget besked från Gamov

Pavel Gamov har enligt partiet inte gett något besked om hur han tänker agera kring uppmaningen om att lämna sina politiska uppdrag. Han har varit sjukskriven sedan september, och ska ha erbjudits professionell hjälp och stöd av både det egna partiet och av riksdagsförvaltningen.

– Jag har under väldigt många år jobbat nära med Pavel och i likhet med andra som träffat honom ser jag Pavel som en samlad person som noga sett till att ta arbetet seriöst, säger Simon Alm (SD).

SVT Nyheter Uppsala har sökt Pavel Gamov, som inte gått att nå för en kommentar.

– Sett till partiets verksamhet i Uppland har Pavel varit avgörande fram till sin sjukskrivning, säger Simon Alm (SD).

Uppges ha skrikit åt sekreterare

Gamov ska, enligt Nyheter Idag – en sajt på högerkanten med idémässig närhet till SD – bland annat under sin Rysslandsresa ringt upp en kvinnlig sekreterare flera gånger på natten och ska också ha skrikit åt henne att hon ska få sparken. Gamov säger också till Nyheter Idags reporter att han ska ”ragga upp sekreteraren”.

Till Aftonbladet säger kvinnan att hon har lämnat en redogörelse till partiet och att det är allt hon har att säga.

Pavel Gamov är också ordförande i Sverigedemokraterna i Uppland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.